Verveling
Verveling

Verveling

Verveling, dat is hongeren en verzadigd zijn tegelijk De ambitie van Frans Coenen was de verveling, een ‘open plaats, die bij anderen bezet was’, te analyseren...

Auteur

Frans Coenen

Spreker

Bart Kooiman

Speelduur

3 uur 10 min

€ 5,99

Beschrijving

Verveling, dat is hongeren en verzadigd zijn tegelijk

De ambitie van Frans Coenen was de verveling, een ‘open plaats, die bij anderen bezet was’, te analyseren. De hoofdpersoon in deze korte roman, de jonge, bemiddelde Henriette de Wal, tracht de sleur in haar leven te doorbreken met studie, schrijven, piano spelen... Maar niets weet haar mee te slepen en niemand lijkt haar te begrijpen. ‘Verveling... dat was hongeren en verzadigd zijn tegelijk, 't domineren der traagheid en de smart daarover, een dualisme van voortdrijvende en terugtrekkende krachten, waartussen de ziel, in pijnlijk evenwicht hangend, langzaam aan stuk getrokken werd.’ ‘Verveling’ laat zich vandaag lezen als een gevecht tegen depressie, tegen het isolement waarin een psychische ziekte een mens kan storten. Coenen beschrijft het allemaal in ongeloof elegant proza, dat de treurnis van het verhaal in balans brengt.

Voor de lezers van Louis Couperus' 'Eline Vere'.Frans Coenen (1866-1936) promoveerde in de rechtsgeleerdheid, werkte als journalist en vond ten slotte zijn draai als gewaardeerd schrijver van romans. Coenen had aanleg voor depressie, wat zich in zijn werk vertaalt in een sterke melancholie. In de eerste tien jaar van zijn carrière publiceerde hij hoofdzakelijk naturalistische romans (‘Zondagsrust’ en ‘Verveling' behoren tot de beste), maar vanaf 1905 verlegde hij de focus naar politiek activisme. Pas kort voor zijn dood keerde hij terug naar fictie, met ‘Onpersoonlijke herinneringen’.

Details

Imprint

SAGA Egmont

Uitgever

SAGA Egmont

Publicatiedatum

27 oktober 2022

ISBN

9788728522226

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 10 min

Bestandsgrootte

133 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Meer spreker Bart Kooiman Bekijk alles

Het fregatschip Johanna Maria

Het fregatschip Johanna Maria

Arthur van Schendel

€ 7,99