Luistervoorbeeld

De Molukkers

Een vergeten geschiedenis
Auteur Coen Verbraak
Spreker Coen Verbraak
Speelduur 4u 9m 47s
€ 14,99

Beschrijving

In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren naar hun thuisland. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen naar huis. Een groot deel had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Dekolonisatieoorlog en hun leven in de waagschaal gesteld voor Nederland – het land dat hen nu zo in de steek liet. Men voelde zich verraden, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet. Nu, zeventig jaar na de aankomst van deze groep Molukkers, vertelt Coen Verbraak de geschiedenis van deze bijzondere groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

Details

ImprintAlfabet uitgevers
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 20 mei 2021
ISBN 9789021340296
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 4u 9m 47s
Bestandsgrootte 229 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Coen Verbraak

Coen Verbraak (Amsterdam, 1965) studeerde in 1993 af als historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens zijn studie was hij actief als journalist. Hij was 21 toen hij zijn eerste radioprogramma maakte (in 1986, over Godfried Bomans) en voor het eerst een artikel in Vrij Nederland gepubliceerd kreeg (in 1987, een interview met Seth Gaaikema).

Tot 2014 zou hij aan VN verbonden blijven.

Tussen 2005 en 2010 maakte hij eveneens grote portretterende interviews voor de Volkskrant (met name voor het Magazine). Sinds 2011 is hij verbonden aan NRC Handelsblad. Voor NRC maakt hij grote, portretterende interviews.

Daarnaast is Coen radiomaker. Hij presenteert regelmatig het NOS-programma Met het Oog op Morgen, en eens per maand De Publieke Tribune (voor Human).

Ook maakt hij televisieprogramma’s. In 1997 werd zijn eerste tv-serie Achter de Lach uitgezonden, waarvoor hij veertien cabaretiers interviewde over hun vak. Daarna volgden vele tientallen documentaires, onder meer over Toon Hermans, Martin Bril, Van Kooten & De Bie, Sonja Barend, Joost Zwagerman, Harry Mulisch en Emile Roemer. In 2016 zond BNN VARA zijn serie De Aanklagers uit (over officiers van Justitie). In 2017 volgde Wij willen leven! (over de Molukse kapingen), en in 2019 Onze Jongens op Java (waarvoor Verbraak met 14 Indië-veteranen sprak over de Dekolonisatieoorlog).

In juli 2020 zond BNN VARA zijn drieluik “Srebrenica-de machteloze missie van Dutchbat” uit.

Voor Human presenteert hij (ook op televisie) regelmatig De Publieke Tribune.

Voor de NTR maakte hij tussen 2009 en 2018 de bekroonde serie Kijken in de ziel, waarvan in totaal 15 verschillende edities werden uitgezonden.

Sinds 2019 maakt hij voor de NTR de serie In de Beste Families. In de eerste editie van deze serie -uitgezonden in de zomer van 2019- stonden broers en zussen centraal.

In december 2020 is bij de NTR een nieuwe editie van In de Beste Families te zien. Deze keer over moeders.

Toon aanbod