Autisme, vrouwen op het spectrum
Autisme, vrouwen op het spectrum

Autisme, vrouwen op het spectrum

Vrouwen met autisme zijn er, en zijn er altijd geweest. Met haar eigen autismediagnose als kader gaat Clara Törnvall terug in de tijd en bekijkt ze de geschiedenis met nieuwe ogen.

Auteur

Clara Törnvall

Spreker

Sandra Jonkman

Vertaler

Jasper Popma

Speelduur

6 uur 26 min

€ 13,99

Beschrijving

Tot in de jaren tachtig werd autisme beschouwd als een aandoening die exclusief voorbehouden was aan jongens. Maar vrouwen met autisme zijn er, en zijn er altijd geweest. Met haar eigen autismediagnose als kader gaat Clara Törnvall terug in de tijd en bekijkt ze de geschiedenis met nieuwe ogen.

Hoe kon Emily Dickinson gedichten over de zee schrijven zonder die ooit gezien te hebben, waarom is Wonderland zo vreemd voor Alice, wat bedoelde Simone Weil met 'van jezelf houden als een vreemdeling' en waarom denkt het tv-publiek vaak dat Greta Thunberg haar boosheid speelt?

'Autisme - Vrouwen op het spectrum' is een openhartig en persoonlijk essay over vrouwen met autisme, geschreven door een vrouw bij wie pas op volwassen leeftijd de diagnose werd gesteld. In haar boek onderzoekt ze hoe de autistische vrouw een plaats heeft ingenomen in cultuur, mythen en werkelijkheid. Wie is zij, wie was zij, hoe ziet de wereld er door haar ogen uit en waarom is ze zo lang onzichtbaar geweest?

'Voor mensen met autisme en voor hun naasten, dit is voor hen hét boek.' - Aftonbladet

'Törnvall laat zien dat de neiging van autisten om zich aan te passen aan de normaliteit een waanzinnige verspilling is van de kracht van hun mooie hersenen.' - Dagens Nyheter

Details

Imprint

Volt

Uitgever

Singel Uitgeverijen

Publicatiedatum

4 april 2023

ISBN

9789021482422

Taal

Nederlands

Speelduur

6 uur 26 min

Bestandsgrootte

531 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Meer spreker Sandra Jonkman Bekijk alles

Liefdeloos

Liefdeloos

Alice Turner

€ 9,99
€ 14,99

Een nieuwe tijd

Katrine Wessel

€ 14,99
IJsbreker

IJsbreker

Kristina Ohlsson

€ 12,99