Doorzakken bij Jamin
Doorzakken bij Jamin

Doorzakken bij Jamin

Hilarisch en ontroerend: het verhaal van Hanneke Groenteman over leven, lijf en eten. Een heerlijk luisterboek, voorgelezen door de schrijfster zelf.

Auteur

Hanneke Groenteman

Spreker

Hanneke Groenteman

Speelduur

2 uur 32 min

€ 7,99

Beschrijving

Hilarisch en ontroerend: het verhaal van Hanneke Groenteman over leven, lijf en eten.

Op onweerstaanbare toon, vol zelfspot en relativeringsvermogen, schrijft Hanneke Groenteman over de centrale rol die eten in haar leven inneemt. Geestig en indringend vertelt ze over haar onverwoestbare belangstelling voor diëten die nooit tot blijvend resultaat hebben geleid. Liever rank, liever slank, liever mager als een plank (een van haar vroegste helden was de broodmagere Audrey Hepburn), maar lieverkoekjes worden niet gebakken. In dialogen met zichzelf geeft Hanneke Groenteman haar innerlijke tweestrijd weer wanneer in de supermarkt een chocoladecroissantje lonkt, of de sporttas met nieuwe sportkleding al maandenlang in de gang staat te wachten om ingewijd te worden.

Het boek bevat ook ontroerende passages over de jeugd en het leven van Hanneke Groenteman, de oorlogsjaren waarin zij als kleuter zonder haar ouders moest onderduiken, en haar latere ervaringen als bewust alleenstaande moeder. Op bijna terloopse wijze raakt zij aan de kern en tevens het gat van het bestaan: liefde en verlies, veiligheid en onveiligheid.

Een heerlijk luisterboek, voorgelezen door de schrijfster zelf, over het eeuwige gevecht tussen lust en goede voornemens, tussen droom en werkelijkheid, ideaal- en spiegelbeeld. Dilemma's die iedereen zal herkennen.

Inhoud
Ritueel
Buik
Toen eten nog genieten was
Monoloog met volle mond
Etende rug
Boos
Weer thuis
Levertraan
Een groep
Audrey
Gijsje
De diëten
Diëten door de jaren heen
Alleen in een ver land
Schaamte
Zuurkool

Details

Imprint

De Bezige Bij

Uitgever

Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

Publicatiedatum

17 juli 2009

ISBN

9789023419358

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 32 min

Bestandsgrootte

107 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Hanneke Groenteman (1939) werkte van 1962 tot 1973 bij Het Parool. Bij VARA-radio presenteerde ze o.a. de programma’s Hoor Haar en Ophef en Vertier. Bij de VPRO-televisie presenteerde ze het kunstprogramma op de zondagmiddag De Plantage en bij de NPS het programma Boeken op Zondag.

Het eerste boek van Hanneke Groenteman, Doorzakken bij Jamin (2003), over de rol die eten speelt in haar leven en hoe ze daar mee omgaat, was een groot succes: er werden meer dan 75.000 exemplaren van verkocht en in 2007 verscheen een editie als luisterboek, voorgelezen door de schrijfster.

Het thema van eten en lichaam werd door Groenteman verder uitgewerkt in De dikke dame (2006), waarin ze het leven beschrijft van Henk van Beurden, die als 'dikke dame' optrad op kermissen door het hele land. Wat bewoog hem om vanaf zijn puberteit verkleed als vrouw als rariteit te kijk te zitten op kermissen? Opnieuw gaat Groenteman in op de dilemma’s die eten en dik zijn omringen, waarbij ze mooie herinneringen van de Dikke Dames vervlecht met haar eigen ervaringen, haar schaamte en haar verlangens.

Meer spreker Hanneke Groenteman Bekijk alles

Naar de overkant

Naar de overkant

Wouter Klootwijk

€ 8,99
Hoelang mag ik blijven?

Hoelang mag ik blijven?

Wendy Geuverink

€ 9,99
Het zwijgen van Maria Zachea

Het zwijgen van Maria Zachea

Judith Koelemeijer

€ 14,99
Jagtlust

Jagtlust

Annejet van der Zijl

€ 11,99