Luistervoorbeeld

Het geluk van Limburg

Auteur Marcia Luyten
Spreker Tessel Blok
Speelduur 13u 37m 59s
€ 16,99

Beschrijving

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatie van een mijnwerkersfamilie in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie.

Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de alom aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl zijn ster rees, begon in Heilust het verval.

Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Details

UitgeverDe Bezige Bij
Publicatiedatum 19 juli 2017
ISBN 9789023484196
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 13u 37m 59s
Bestandsgrootte 749 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Een meeslepende geschiedenis. Marcia Luyten trekt literaire registers open; haar taalgebruik is barok, gekruid en vol compassie. *****' - De Volkskrant

'Luyten schetst een nagenoeg compleet, kleurrijk beeld van de mijnwerkersgemeenschap in Heilust en omstreken, met bijzonder veel aandacht voor de vrouw die dat koolzwarte leven wit probeerde te wassen.[..] De manier waarop Marcia Luyten door al deze gegevens en beschouwingen een illustratieve Jack Vinders-biografie weet te vlechten is bewonderenswaardig. ***' - NRC Handelsblad

'Een prachtig en belangrijk boek met veel nieuwe informatie.' - Leeskost.nl


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Marcia Luyten

Marcia Luyten (1971) is econoom en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteert ze het programma Buitenhof. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013). In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie, dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won.

Toon aanbod