Luistervoorbeeld

De oorlog heeft geen vrouwengezicht

Auteur Svetlana Alexijevitsj
Spreker Nelleke Noordervliet
Speelduur 14u 5m 3s
€ 16,99

Beschrijving

'Ik schrijf de geschiedenis van gevoelens... Van de ziel... Niet van de oorlog of de staat, geen heldenlevens, maar die van de kleine mens die vanuit het gewone leven de epische diepte in is geslingerd van een enorme gebeurtenis, de Grote Geschiedenis.'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten ongeveer een miljoen vrouwen in het Rode Leger, maar hun verhaal is nooit verteld. In De oorlog heeft geen vrouwengezicht verzamelde Svetlana Alexijevitsj de herinneringen van honderden van hen die scherpschutter waren, tanks bestuurden of in veldhospitaals werkten. Hun verhaal is niet het verhaal van strijd alleen, maar dat van mensen in oorlog: wat gebeurde er met hen, hoe werden ze door de oorlog veranderd? Hoe was het om te leren te doden?

Samen vertellen ze het niet-heroïsche verhaal van de oorlog, dat ontbreekt in eerdere getuigenissen van veteranen. Alexijevitsj publiceerde haar boek in 1985, maar heeft het in 2002 compleet herzien, waarbij ze gedeelten heeft kunnen toevoegen die oorspronkelijk ten prooi waren gevallen aan de Sovjet-censuur.

Details

UitgeverDe Bezige Bij
Publicatiedatum 19 juli 2017
ISBN 9789023485087
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 14u 5m 3s
Bestandsgrootte 774 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'‘Het kwaad is listiger dan het goede, aantrekkelijker ook. Lesje realiteitszin voor salonfascisten bij de toog.’ ' - NRC Next


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Svetlana Alexijevitsj

Svetlana Alexijevitsj (1948) is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste. Zij schreef onder meer de succesvolle boeken Het einde van de Rode Mens, De oorlog heeft geen vrouwengezicht en Wij houden van Tsjernobyl. Alexijevitsj werd vervolgd door het Loekasjenko-regime en moest in 2000 naar West-Europa vluchten, maar woont sinds 2012 weer in Wit-Rusland. In 2015 ontving zij de Nobelprijs voor de Literatuur en daarnaast won zij talloze andere prijzen, waaronder de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung (1998), de National Book Critics Circle Award (2005), de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2013) en de Prix Médicis essai (2013).

Toon aanbod