Luistervoorbeeld

40 Topjaren

Met een voorwoord van Angela Groothuizen
Auteur Erik de Zwart
Voorlezer Erik de Zwart
Speelduur 5u 37m 53s
€ 12,99

Beschrijving

In 40 Topjaren neemt Erik de Zwart je mee naar de roerige tijden van de Nederlandse radio en het ontstaan van de Top 40. Aan de hand van zijn favoriete hits en persoonlijke columns, eerder verschenen in Veronica Magazine, vertelt De Zwart bovendien openhartig over zijn carrière en zijn eigen relatie met de grootste artiesten van de afgelopen jaren. Hoe zag de Top 40 er vroeger uit? En wat zijn de belangrijkste bands en grootste hits van nu? Van Marco Borsato tot One Direction, van Golden Earring tot Coldplay, van de Dolly Dots tot Armin van Buuren: beleef 40 Topjaren mét de hits.

Erik de Zwart is een van Nederlands bekendste radio-dj’s. Hij was werkzaam voor onder meer Radio Veronica, Radio 3 en Radio 538, en presenteerde jarenlang de Top 40. In 2009 ontving hij de Marconi Oeuvre Award voor zijn inhoudelijke, politieke en commerciële verdiensten, zowel voor als achter de schermen van de Nederlandse radio.

Details

ImprintUitgeverij Luitingh-Sijthoff
UitgeverLS Amsterdam
Publicatiedatum 24 april 2018
ISBN 9789024580422
Taal Nederlands
Speelduur 5u 37m 53s
Bestandsgrootte 309 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app
Over de auteur
Photo Erik de Zwart
Erik de Zwart

Erik de Zwart (1957) werd geboren in Amsterdam en was al snel gezegend met twee hobby’s: treinen en radio. De radiohobby wordt met de jaren steeds serieuzer.

Hij verzorgde op jonge leeftijd drive-in shows op scholen en zijn diskjockeybloed kroop waar het maar de kans kreeg. Eén van die kansen kreeg hij op zijn zestiende jaar bij de ziekenhuisomroep van het AZVU in Amsterdam. Tijdens een vakantie in het Spaanse Playa de Aro bezocht hij de studio van Radio Mi Amigo. Hij ontmoette daar Ruud Hendriks, met wie hij in 1978 de allereerste kabelpiraat in Nederland, Radio Unique, oprichtte.

In 1979 werden Erik en Ruud gevraagd voor de hergeboorte van Radio Caroline. Na een woelige periode op zee koos Erik voor een carrière op het vasteland bij Veronica, waar hij mocht beginnen als presentator van Muziek voor Miljoenen op Radio 4. Een jaar later maakte Erik zijn tv-debuut als presentator van Nederland Muziekland, al snel gevolgd door het legendarische TV programma Countdown. Tevens heeft hij ook voor de Tros het TV programma Tros Pop Formule gepresenteerd.

Toen Veronica in 1992 besloot in het publieke bestel te blijven, ging Erik samen met Lex Harding een nieuw avontuur aan: het commerciële muziekstation Radio 538. Erik werd door Lex Harding gevraagd om over te stappen en over die beslissing hoefde hij niet lang na te denken. Van 1995 tot 2003 was Erik directeur en DJ bij Radio 538. Hij presenteerde daar iedere vrijdagmiddag ‘De Top 40?. In dezelfde periode was Erik ook bij TMF te zien als tv-presentator en dj met programma’s als o.a. De Top 40.

In 2003 werd Erik algemeen directeur van Talpa Radio International BV waar de radiozenders Noordzee 100.7 FM, Radio 10 Gold, Radio 100FM Denemarken en 4FM België onder vielen. In 2005 verlaat De Zwart Talpa Radio International. Op 1 november 2006 werd Erik de Zwart benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

In december 2007 keert Erik nog één keer terug naar de radio, als hij de laatste uren presenteert van de Top 1000 Allertijden bij Radio Veronica. Na de hernieuwde kennismaking met Radio Veronica wordt Erik per 28 april 2008 de station voice bij het station met alleen “De Beste Hits”. Ook nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan want al in september 2008 begon De Zwart met het maken van het programma Veronica Top 40 Hitdossier. Iedere werkdag is Erik tussen 12.00 & 14.00 uur te horen op Radio Veronica. Tevens is Erik ook de stem van het Veronica Magazine.

Toon aanbod