Luistervoorbeeld

Over het water

Auteur H.M. van den Brink
Voorlezer H.M. van den Brink
Speelduur 3u 45m 56s
€ 12,99

Beschrijving

Amsterdam 1939. Een rumoerige stad die stil is geworden in een lange, warme zomer. Door de stad stroomt een trage rivier waarvan de oorsprong nog nooit door iemand achterhaald werd. En op die rivier dromen twee jongens dat er geen eind komt aan de beste zomer van hun leven zolang ze samen blijven roeien. Een van de twee herinnert zich die droom nog, vijf jaar later, als de stad duister is en angstig wacht op het einde van de oorlog. Over het water is een bijna klassiek verhaal over roeien en geluk.

Anton is een stil, bescheiden jongetje en enig kind van zijn ouders, eveneens stille en bijna bangelijke mensen. Uitzonderlijk genoeg mag hij van hen op roeiles. De roeivereniging wordt bevolkt door elitekinderen en Anton voelt zich daar eerst niet echt thuis, hij praat zelden met iemand, maar het roeien zelf wordt zijn leven. Na enige tijd wordt hij samen met David uitgekozen door Schneiderhahn, een trainer met aparte methoden. Het wordt het jaar van overwinningen en van een mogelijkheid om mee te doen aan de Olympische spelen. Maar ineens kondigt Schneiderhahn aan dat hij weg moet en niet zal terugkomen. Het is dan herfst 1939. In 1944 staat Anton daar opnieuw, op de totaal vervallen steiger die ooit toebehoorde aan de roeivereniging.

Over het water werd in vele talen vertaald, genomineerd voor onder meer de Generale Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs, de Independent Foreign Fiction Prize, de Prix Femina en de Prix Médicis, en bekroond met de Euregioprijs.

Details

UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 19 oktober 2018
ISBN 9789025454326
Taal Nederlands
Speelduur 3u 45m 56s
Bestandsgrootte 212 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Als er in de laatste jaren een boek is geweest dat tot mijn lievelingsboekn zal gaan behoren, dan is dat Over het water van H.M. van den Brink.' (Doeschka Meijsing in Elsevier).

'Over het water heeft alle eigenschappen om klassiek te worden.' (Carel Peeters in Vrij Nederland).

'Een imponerende evocatie van een verloren tijd en verloren geluk.' (Times Literary Supplement)

Over de auteur
Photo H.M. van den Brink
H.M. van den Brink

H.M. van den Brink (1956) publiceerde romans en essays. Zijn korte roman Over het water is klassiek geworden: in 14 talen vertaald en genomineerd voor onder andere de Prix Femina, de Prix Médicis, de Independent Foreign Fiction Prize, de Libris Literatuurprijs, de Generale Bankliteratuurprijs, en bekroond met de Euregioprijs. In 2016 verscheen zijn nieuwste roman Dijk. Op 27 februari 2017 verscheen Koning Wilders, een wintersprookje, reisverhaal, analyse, nachtmerrie en droomvlucht over Wilders, Trump en populisme en een pleidooi voor dubbelzinnigheid in de politiek.

Toon aanbod