Luistervoorbeeld

Alleen maar helden

Auteur Charles Lewinsky
Voorlezer Rik van de Westelaken
Speelduur 10u 3m 44s
€ 12,99

Beschrijving

Winter 1944. De Beierse Alpen vormen - nog wel - een vredige omgeving. Een ideale plek om het bedreigde Berlijn te ontvluchten. Een kleine filmploeg strijkt neer in Kastelau om daar een vurige propagandafilm op te nemen, een hart onder de riem voor het Duitse volk. Althans, dat is wat de dorpsbewoners moeten geloven. Het belangrijkste is dat het er overtuigend uitziet! Alleen zo kunnen ze de oorlog overleven en bovendien hun carrière redden.

Maar de komende nederlaag van de Duitsers begint zich steeds scherper af te tekenen, waardoor ook het karakter van de film verandert. In plaats van een propagandafilm wordt het een verzetsfilm tegen de nazi's. Uit telkens nieuwe leugens en uitvluchten ontstaat een web van intriges en onverwachte gebeurtenissen. Zelfs het leven van de filmmakers komt op het spel te staan.

Lewinsky schetst op magistrale wijze hoe mensenlevens tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog aan een zijden draad hingen.

Details

UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 17 augustus 2015
ISBN 9789025458805
Taal Nederlands
Speelduur 10u 3m 44s
Bestandsgrootte 553 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Recensies uit de pers

'Het verhaal ontplooit zich als een prop papier die opengevouwen wordt: Lewinsky toont zich een goed verteller.' - NRC Handelsblad

'Een enkele bomexplosie daargelaten gaat het niet om spektakel, wel om ouderwets goed vertellen. ****' - Elsevier

'Het bijzondere is de compositie; Lewinsky heeft zijn werk gegoten in de vorm van een documentaire, waarbij de tekstfragmenten zo zijn gemonteerd dat een goed lopend en boeiend verhaal ontstaat. Alleen maar helden is een tragikomische roman, maar met een reële historische achtergrond.' - De Volkskrant

'In brokken informatie vanuit diverse perspectieven tekenen de lijnen van het verhaal zich af. Maar daartussenin ontstaat een achterliggend verhaal dat niet verteld wordt; waar Lewinsky zo briljant op de verbeeldingskracht van de lezer inspeelt, dat het in al zijn kraakheldere woordeloosheid subliem vorm krijgt.' - Nu.nl

Over de auteur
Photo Charles Lewinsky
Charles Lewinsky

Charles Lewinsky (1946) woont in Zürich en Frankrijk. Lewinsky heeft jarenlang gewerkt als dramaturg, regisseur en redacteur; hij schrijft romans, toneelstukken en televisiescripts. Zijn boeken worden vertaald in het Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Zweeds, Chinees en Deens.

Met Het lot van de familie Meijer, waarvan in Nederland ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht, sleepte hij in Frankrijk de Prix du meilleur livre étranger in de wacht. Voor zijn roman De verborgen geschiedenis van Courtillon ontving hij de prijs van de Zwitserse Schillerstichting. In oktober 2012 verscheen Terugkeer ongewenst, het deels waargebeurde, deelse fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. Zijn roman Tien-en-één-nacht verschijnt in november 2013.

Toon aanbod