Heksen
Heksen
Nog geen fragment

Heksen

Een wereldgeschiedenis in dertien heksenprocessen, van de middeleeuwen tot nu

In Heksen vertelt Marion Gibson aan de hand van dertien historische heksenprocessen de persoonlijke verhalen van de slachtoffers van de heksenvervolging. Met een voorwoord van Susan Smit.

€ 14,99

Beschrijving

In Heksen verhaalt Marion Gibson over dertien historische heksenprocessen, beginnend in de late middeleeuwen en eindigend in het heden. Sommige processen, zoals die in het Amerikaanse Salem, zijn wereldberoemd, terwijl andere, zoals dat van een Sami-vrouw in Noorwegen, minder bekend zijn. Samen laten ze zien dat de heksenvervolging voornamelijk uit vrouwenhaat is ontstaan en, anders dan vaak gedacht, nog steeds gaande is. Want zelfs vandaag de dag vinden er nog heksenprocessen met dodelijke afloop plaats in Afrika, Azië, Midden-Amerika, het Midden-Oosten én Europa.

Heksen vertelt de geschiedenis van de heksenjachten aan de hand van dertien tragische verhalen van slachtoffers. Ze werden veelal vanwege hun geslacht, seksualiteit, religie of afkomst als gevaarlijk bestempeld en beschuldigd van zwarte magie. Vervolgens werden ze veroordeeld en in veel gevallen vermoord. Gibson toont hoe de vervolgingen gemarginaliseerde groepen onderdrukt hielden en het zwijgen oplegden, én dat dit nog altijd gebeurt. Met dit boek krijgen de slachtoffers eindelijk hun stem terug.

‘Marion Gibson brengt dertien heksenprocessen haarscherp tot leven in dit veelomvattende boek.’ – Daily Mail

‘Een actuele geschiedenis van heksenprocessen… Gibson is een fijngevoelige en empathische gids.’ – The Times

Details

Imprint

Ambo|Anthos

Uitgever

Ambo/Anthos B.V.

Publicatiedatum

2 oktober 2024

ISBN

9789026368493

Taal

Nederlands

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Marion Gibson is hoogleraar renaissance- en magische literatuur aan de universiteit van Exeter. In 1991 leende ze een boek over heksenprocessen dat haar zodanig aangreep dat ze het vergat terug te brengen. Sindsdien heeft ze al negen wetenschappelijke boeken geschreven over heksen in de geschiedenis en de literatuur. Heksen is het eerste publieksboek van haar hand dat in het Nederlands vertaald is.