Luistervoorbeeld

Het uur van de olifant

Auteur Otto de Kat
Spreker Otto de Kat
Speelduur 5u 17m 30s
€ 14,99

Beschrijving

'Gaat het vergeten worden wat we in Atjeh hebben aangericht, gaan onze kinderen het zich herinneren, zullen onze kleinkinderen er nog enig benul van hebben? Verdwijnt het allemaal, lost het op, alsof het er nooit geweest is?' In de zomer van 1909 herbeleven Maxim en W.A., twee oud-KNIL-officieren, hun jaren in de Atjehoorlog, die dan nog niet ten einde is. Maxim wordt in nachtmerries achtervolgd door wat hij gezien en misschien gedaan heeft. Zijn vrouw Roy ziet hoe de oorlog hem ziek maakt. W.A. heeft onder het pseudoniem Wekker een vernietigende reeks artikelen geschreven over de misdaden in Atjeh, en bracht Nederland in grote beroering. In een caleidoscoop van herinneringen komt Atjeh overweldigend dichtbij. Heimwee, weerzin, schuld, en zelfs vormen van geluk, wie een stap in Indië heeft gezet, komt er niet meer van los. 'De geur van een rijstveld, de zon over een kamp dat wakker wordt, iedere klank is er anders, iedere man en vrouw is er anders, Indië is totaal anders. We horen er niet, maar eenmaal daar geweest en je bent verloren.' Maxim en W.A. zoeken een uitweg uit hun verleden, en Roy is hun kompas.

Details

UitgeverUitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
Publicatiedatum 14 januari 2022
ISBN 9789028262409
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 5u 17m 30s
Bestandsgrootte 436 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946). Hij studeerde theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakte literaire radiodocumentaires voor het programma Babel. In 1975 publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 werd hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richtte hij Uitgeverij Balans op, die hij eind 2002 verkocht aan WPG Uitgevers.

In 1998 publiceerde De Kat zijn eerste roman, getiteld Man in de verte (vertaald in het Duits en Engels), gevolgd door De inscheper in 2004 (vertaald in het Duits, Frans en Engels en, in 2010, in het Italiaans) en Julia in 2008 (vertalingen verschijnen in 2010 in Duitsland en in 2011 in Engeland). In 2012 verscheen Bericht uit Berlijn.

Van Man in de verte en De inscheper verschenen goedkope edities bij Rainbowpockets van Uitgeverij Maarten Muntinga (in 2003 en 2006). Tevens verschenen van beide romans luisterboeken bij Uitgeverij Rubinstein, ingesproken door de auteur.

Man in de verte stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 1999, De inscheper op de longlist van De Gouden Uil 2005, en Julia op de longlist van de Gouden Uil 2009. Met De inscheper won Otto de Kat de Halewijn Literatuurprijs 2005, en kwam hij op de shortlist van de Frans/Duits/Nederlandse Euregioprijs 2009.

Toon aanbod