Alles! En wel nu!
Alles! En wel nu!

Alles! En wel nu!

Een geschiedenis van de jaren zestig

Wat was het verband tussen alle veranderingen van de jaren zestig? Polarisatie in de politiek, de leegloop van de kerken, de explosie van erotiek, de opkomst van de jeugdcultuur. Originele antwoorden.

Auteur

Piet de Rooy

Spreker

Rob van de Meeberg

Speelduur

5 uur 57 min

€ 12,99

Beschrijving

Legendarisch zijn ze, de jaren zestig. De beelden van Woodstock en Provo, de Maagdenhuisbezetting en de studentenopstand in Parijs worden eindeloos herhaald. Met de beatmuziek als begeleiding kwam de verbeelding kwam aan de macht: alles zou anders worden en wel meteen.
Maar wat was nu eigenlijk het verband tussen alle veranderingen? De polarisatie in de politiek, de leegloop van de kerken, de explosie van erotiek, de opkomst van de jeugdcultuur. Voor antwoorden gaat Piet de Rooy terug tot soms diep in de negentiende eeuw: het ontstaan van de autonome burger; de opkomst van wat aanvankelijk een artistiek ideaal was, de persoonlijke authenticiteit; de gestage welvaartsgroei. Voor een beter begrip van onze huidige samenleving trekt hij deze historische lijnen door naar het heden. Waarom is onze maatschappij even ongelovig als individualistisch? Heeft de politiek toen zijn bindende en gezaghebbende functie verloren? En heeft het verlangen naar een nieuwe wereld het verleden sindsdien irrelevant gemaakt en het heden overgewaardeerd?
Met tal van soms bizarre details geeft Piet de Rooy een originele lezing van een woelig tijdperk, dat even hilarisch als grimmig was, even vooruitziend als kortzichtig.

Details

Imprint

Wereldbibliotheek

Uitgever

Park Uitgevers

Publicatiedatum

20 april 2020

ISBN

9789028450370

Taal

Nederlands

Speelduur

5 uur 57 min

Bestandsgrootte

490 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Piet de Rooy was tot 2009 hoogleraar Geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Wereldbibliotheek verschenen van hem Ons stipje op de waereldkaart (2014), Republiek van rivaliteiten (2014), De Nederlandse Darwin (2015), Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland (2018) en Met Kok (2004, 2018) dat hij samen met Henk te Velde schreef.

Meer auteur Piet de Rooy Bekijk alles

Nederlandse geschiedenis

Nederlandse geschiedenis

Leendert Louwe Kooijmans, Herman Pleij

€ 17,99
Verleden van Nederland

Verleden van Nederland

Geert Mak, Gijsbert van Es

€ 16,99