Luistervoorbeeld

Asta's ogen

De levenskracht van een Indische familie
Auteur Eveline Stoel
Voorlezer Eveline Stoel
Speelduur 8u 13m 59s
€ 10,99

Beschrijving

Indische families staan bekend als de best geïntegreerde minderheidsgroep die Nederland ooit heeft gekend. Maar het succesverhaal heeft een keerzijde: in veel Indische families werden de Indo-geschiedenis en -cultuur decennialang doodge zwegen. Asta’s ogen wekt beide tot leven.

Asta Hoyer is een matriarch. Het hoofd van een Indische familie die in haar eentje acht kinderen grootbracht en een natuurlijke autoriteit uitstraalt: ‘Marlon Brando in een bloemetjesjurk’. Vanaf het moment dat Eveline Stoel Asta’s familiekring betreedt, als vriendin van een van haar vele kleinkinderen, is zij door haar gefascineerd.

Hoe zag Asta’s leven in Indië eruit? Wat is er precies met haar man gebeurd? Hoe lukte het de familie te aarden in het Brabantse Oss? En waarom wil niemand terug naar Indonesië, al was het maar voor een vakantie? Als Stoel vragen stelt, stuit ze op het spreekwoordelijke ‘Indische zwijgen’. Pas na jaren krijgt ze meer details te horen. Gecombineerd met haar eigen onderzoek vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Details

ImprintNijgh & Van Ditmar
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 21 mei 2018
ISBN 9789038805542
Taal Nederlands
Speelduur 8u 13m 59s
Bestandsgrootte 265 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Voortreffelijke reconstructie [...] meeslepende geschiedenis.' - Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

'Nuchter maar barmhartig. (...) Eveline Stoel heeft bewezen dat Indische geschiedenis Nederlandse geschiedenis is.' - Gustaaf Peek, De Groene Amsterdammer

'Een prachtig boek. Je legt het maar moeilijk weg. *****' - John Jansen van Galen, Het Parool

'Een prachtig en verhelderend boek.' - Margriet

Over de auteur
Photo Eveline Stoel
Eveline Stoel

Eveline Stoel (1971) studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Als freelance journalist publiceerde ze onder meer in Het Parool, HP/De Tijd en NRC Handelsblad.

Ze begeleidde Aart Staartjes bij het schrijven van zijn memoires en interviewde tientallen bekende en minder bekende Nederlanders, mede voor Living en Psychologie Magazine.

Daarnaast is Eveline Stoel de auteur van Asta’s ogen, het waargebeurde verhaal van een Indische familie (Nijgh & Van Ditmar).

Toon aanbod