Luistervoorbeeld

Het bolwerk

Macht en misbruik achter de gesloten deuren van de Zweedse Academie
Auteur Matilda Gustavsson
Voorlezer Esther Floor
Speelduur 8u 22m 16s
€ 13,99

Beschrijving

Een prachtig geschreven, onthullend onderzoek dat een verregaande machtsstrijd in een van de meest verheven culturele kringen ter wereld blootlegt

De Zweedse Academie, verantwoordelijk voor het jaarlijks uitreiken van de Nobelprijs voor Literatuur, komt op 22 november 2017 onder vuur te liggen. Een Zweedse krant publiceert een onderzoek waarin achttien vrouwen naar voren treden die zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt door artistiek leider Jean-Claude Arnault, getrouwd met een vooraanstaand lid van de Zweedse Academie. Het bericht zorgt wereldwijd voor opschudding en heeft als gevolg dat in 2018 geen Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt.
In 1996 al ontvangt de Zweedse Academie een brief om de leden te waarschuwen voor Arnault. Hij wordt beschuldigd van het lastigvallen van meerdere vrouwen die exposeren in het cultureel centrum dat door hem en zijn vrouw wordt geëxploiteerd, en gesubsidieerd wordt door de Academie. Ondanks deze waarschuwing wordt er geen actie ondernomen. Eenentwintig jaar later verbreekt journalist Matilda Gustavsson deze stilte. Met toegang tot belangrijke getuigen en ingewijden duikt ze in het mysterieuze en gesloten bolwerk, waar ze stuit op seksueel misbruik, intimidatie en corruptie.

Details

ImprintNijgh & Van Ditmar
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 12 maart 2020
ISBN 9789038808888
Taal Nederlands
Speelduur 8u 22m 16s
Bestandsgrootte 460 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Recensies uit de pers

'Het literair-journalistieke werk dat Zweden wakker schudde, […] hét Europese #metoo-verhaal.' - NRC Handelsblad

Over de auteur
Matilda Gustavsson

Toon aanbod