Het bolwerk
Het bolwerk

Het bolwerk

Macht en misbruik achter de gesloten deuren van de Zweedse Academie

Een prachtig geschreven, onthullend onderzoek dat een verregaande machtsstrijd in een van de meest verheven culturele kringen ter wereld blootlegt.

Auteur

Matilda Gustavsson

Spreker

Esther Floor

Speelduur

8 uur 22 min

€ 13,99

Beschrijving

Een prachtig geschreven, onthullend onderzoek dat een verregaande machtsstrijd in een van de meest verheven culturele kringen ter wereld blootlegt

De Zweedse Academie, verantwoordelijk voor het jaarlijks uitreiken van de Nobelprijs voor Literatuur, komt op 22 november 2017 onder vuur te liggen. Een Zweedse krant publiceert een onderzoek waarin achttien vrouwen naar voren treden die zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt door artistiek leider Jean-Claude Arnault, getrouwd met een vooraanstaand lid van de Zweedse Academie. Het bericht zorgt wereldwijd voor opschudding en heeft als gevolg dat in 2018 geen Nobelprijs voor Literatuur wordt uitgereikt.
In 1996 al ontvangt de Zweedse Academie een brief om de leden te waarschuwen voor Arnault. Hij wordt beschuldigd van het lastigvallen van meerdere vrouwen die exposeren in het cultureel centrum dat door hem en zijn vrouw wordt geëxploiteerd, en gesubsidieerd wordt door de Academie. Ondanks deze waarschuwing wordt er geen actie ondernomen. Eenentwintig jaar later verbreekt journalist Matilda Gustavsson deze stilte. Met toegang tot belangrijke getuigen en ingewijden duikt ze in het mysterieuze en gesloten bolwerk, waar ze stuit op seksueel misbruik, intimidatie en corruptie.

Details

Imprint

Nijgh & Van Ditmar

Uitgever

Singel Uitgeverijen

Publicatiedatum

12 maart 2020

ISBN

9789038808888

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 22 min

Bestandsgrootte

460 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Meer spreker Esther Floor Bekijk alles

Kairos

Kairos

Jenny Erpenbeck

€ 14,99

De dorpswinkel

Anne Jacobs

€ 14,99

Tot het glinstert

Kathy Mathys

€ 13,99
Een vrouw

Een vrouw

Annie Ernaux

€ 12,99