Verloren oorlogskind
Verloren oorlogskind

Verloren oorlogskind

Een hartverscheurende zoektocht naar een onderduikkind in een Friese verzetsfamilie en de wonden van een onvermijdelijke breuk

Een aangrijpende familiegeschiedenis, een reconstructie van tragische gebeurtenissen en een fascinerende zoektocht naar een klein joods jongetje dat de oorlog overleefde in Noord-Friesland.

Auteur

Thomas Sijtsma

Spreker

Jelle Amersfoort

Speelduur

9 uur 1 min

€ 15,99

Beschrijving

'Er mist iemand.' Het zijn drie woorden die op elke verjaardag van de overgrootmoeder van Thomas Sijtsma vallen. Iedereen weet wie er niet is, maar niemand weet exact waar hij wel verblijft. Het gaat om Harry Davids. Een joodse jongen die in de oorlogsjaren wordt geboren in Amsterdam. Als onderduiker komt hij terecht bij Berend en Jeltje Bakker, de overgrootouders van Sijtsma. Ze brengen hem groot, voeden hem op en beschermen hem tegen de Duitse bezetter. In de familie wordt daarna weinig meer gesproken over de onderduiker en de vele andere daden van verzet. Dat zou te pijnlijk zijn en onnodig wonden openscheuren. Het leven gaat door, vooruitkijken is het devies. Als zijn oma in 2018 komt te overlijden, start Sijtsma samen met zijn oom Harry - genoemd naar de onderduiker - de zoektocht naar de geschiedenis. De uitkomst is omvattender dan gedacht. Dit boek gaat over twee paar ouders die dezelfde zoon verloren, over mensen die tegen beter weten in moedig durven te zijn, over onvoorwaardelijke liefde en over een levenslange gevangenis van gemis en verdriet.
Thomas Sijtsma (Dokkum, 1985) kwam na zijn universitaire studie geschiedenis terecht in de journalistiek. Hij schrijft sindsdien onder andere voor de verzetskranten Trouw en Het Parool. Verloren oorlogskind is zijn derde boek, eerder verschenen de wielerboeken Renner met rede (2017) en Het Beest (2018).
'Verloren oorlogskind is een prachtig boek. Een aangrijpende familiegeschiedenis, een reconstructie van tragische gebeurtenissen en een fascinerende zoektocht naar een klein joods jongetje dat de oorlog overleefde in Noord-Friesland. Thomas Sijtsma levert een journalistieke topprestatie.' Bert Wagendorp

Details

Imprint

Prometheus

Uitgever

Prometheus, Uitgeverij

Publicatiedatum

14 juni 2022

ISBN

9789044651911

Taal

Nederlands

Speelduur

9 uur 1 min

Bestandsgrootte

743 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Meer spreker Jelle Amersfoort Bekijk alles

De drakenleerling

De drakenleerling

Alastair Chisholm

€ 11,99
Valentijn Kraai en meneer Dood
€ 13,99
Aanbieding Dodenwake (Pet Sematary)
€ 12,99 € 6,49
Politieke moord - Taskforce Zuid
€ 9,99