Luistervoorbeeld

Hoe God verdween uit Jorwerd

Auteur Geert Mak
Spreker Jan Meng
Speelduur 10u 49m 54s
€ 14,99

Beschrijving

Hoe God verdween uit Jorwerd is de biografie van een dorp tijdens de stille revolutie tussen 1945-1995. Het is het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de import die niet meer groette, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween. Het is het verhaal van de caféhoudster die verder wilde, van de mooie Gais Meinsma, van Fedde met zijn acht koeien en een land vol modder, van de kruidenier en zijn heimwee, en van Peet, die stierf in de boerenkool. Het is het verhaal van de jaren waarin alles anders werd. Wat is er gebeurd op het platteland toen de machines kwamen, en de subsidies en de banken, en toen de echte boeren langzaam ten onder gingen.

Geert Mak nam zijn intrek in een Fries dorp en schreef een historische omwenteling waarvan nu pas de omvang en de gevolgen zichtbaar worden. In 1991 ontving Geert Mak de Henriëtte Roland Holst-prijs voor Hoe God verdween uit Jorwerd.

Ingekorte versie, met goedkeuring en medewerking van Geert Mak.

Details

ImprintAtlasContact
UitgeverAtlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum 19 oktober 2018
ISBN 9789045038599
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 10u 49m 54s
Bestandsgrootte 604 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Recensies uit de pers

'...het ware meesterschap... Het Jorwerd van Mak is als het Macondo van García Márquez.' - NRC Handelsblad

'Geert Mak kan op meesterlijke wijze de draden van een evolutie bij elkaar rapen en er één kleine keiharde knoop van maken.' - De Morgen

'Jan Meng is een meesterverteller' - Biblion


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Geert Mak

Geert Mak (1946) werd geboren te Vlaardingen als zoon van een gereformeerd predikant. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie en werkte in de Tweede Kamer als assistent van de toenmalige PSP-fractie. Daarna doceerde hij rechten en werkte hij voor NRC Handelsblad en de VPRO. Bij een breed publiek werd hij bekend met Hoe God verdween uit Jorwerd en De eeuw van mijn vader, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis. Mak kreeg tweemaal de NS Publieksprijs: in 2000 voor De eeuw van mijn vader en in 2004 voor In Europa.

Toon aanbod