Het stadspaleis
Het stadspaleis

Het stadspaleis

Geert Mak vertelt het verhaal van het Paleis op de Dam, van de bouw als stadhuis, de transformatie naar koninklijk paleis tot de huidige tijd, als monument van het grootse verleden van Amsterdam.

Auteur

Geert Mak

Spreker

Chris Kijne

Speelduur

4 uur 11 min

€ 9,99

Beschrijving

Zondag 7 juni 1652 maakte een ongekend felle brand in het oude middeleeuwse stadhuis van Amsterdam de weg vrij voor nieuwe tijden. Het ‘ijslijck rottenest’ werd vervangen door een gloednieuw gebouw van ongekende omvang en allure, een stadspaleis dat in alles de vreze voor God en Staat weerspiegelde, en de volmaakte ordening van Gods schepping. Geert Mak vertelt over de grote greep naar `volcomenheit’ van de ‘vinder’ van het gebouw, Jacob van Campen, en zijn dramatische gevecht met de realiteit van bestuurders en bezuinigingen. Hij beschrijft hoe dit stadspaleis een koninklijk paleis werd en laat daarbij telkens het huidige gebouw spreken: de ingekraste namen op de celmuren, de teilen op de zolder tegen het binnendruppelende regenwater, de krakende vloeren ‘s nachts, terwijl er niemand is.

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

1 juni 2022

ISBN

9789045046952

Taal

Nederlands

Speelduur

4 uur 11 min

Bestandsgrootte

230 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Geert Mak werd geboren te Vlaardingen als zoon van een gereformeerd predikant. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie en werkte in de Tweede Kamer als assistent van de toenmalige PSP-fractie. Daarna doceerde hij rechten en werkte hij voor NRC Handelsblad en de VPRO. Bij een breed publiek werd hij bekend met ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ en ‘De eeuw van mijn vader’, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis. Mak kreeg tweemaal de NS Publieksprijs: in 2000 voor ‘De eeuw van mijn vader’ en in 2004 voor ‘In Europa’.

Meer auteur Geert Mak Bekijk alles

De brug

De brug

Geert Mak

€ 9,99
De engel van Amsterdam
€ 12,99
Verleden van Nederland

Verleden van Nederland

Geert Mak, Gijsbert van Es

€ 16,99
Epiloog bij Grote verwachtingen
€ 7,99

Meer spreker Chris Kijne Bekijk alles

Hoe word je een stoïcijn?

Hoe word je een stoïcijn?

Massimo Pigliucci

€ 14,99

De hartenjager

René van Stipriaan

€ 16,99
Excalibur

Excalibur

Bernard Cornwell

€ 16,99
De winterkoning

De winterkoning

Bernard Cornwell

€ 16,99