Nederlands eerste feministe
Nederlands eerste feministe

Nederlands eerste feministe

Etta Palm

Het onbekende levensverhaal van een Groningse die participeerde in de Franse Revolutie van 1789, correspondeerde met stadhouder Willem V en zich als een van de eerste inzette voor de vrouwenzaak.

Auteur

Wil Schackmann

Spreker

Miryanna van Reeden

Speelduur

8 uur 21 min

€ 9,99

Beschrijving

Wil Schackmann vertelt het levensverhaal van Nederlands eerste feministe: Etta Palm (1743-1799). Zij is een van Nederlands interessantste historische figuren. In Groningen geboren, duikt ze rond 1769 op in het onbetwistbare centrum van de wereld: Parijs. Als met de Revolutie van 14 juli 1789 het wereldbeeld radicaal verandert, wordt Etta een echte revolutionaire. Ze stelt dat het ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ niet alleen een einde moet maken aan de ongelijkheid tussen de adel en het gewone volk, maar ook aan die tussen man en vrouw. Maar als Parijse revolutionairen radicaliseren en vervolgens Nederland en het door Etta zo geliefde Frankrijk ook nog in oorlog raken, blijkt er voor een ‘feministe’ geen plek meer te zijn. Schackmann neemt de lezer mee naar ontmoetingen met beroemde filosofen, revolutionairen en staatsmannen, naar een tijd van nieuwe idealen en bovenal naar de taboedoorbrekende optredens van een buitengewone vrouw uit Groningen.

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

1 juni 2023

ISBN

9789045049588

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 21 min

Bestandsgrootte

459 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Wil Schackmann (1951) publiceerde drie romans en was co-auteur van de tv-serie Medisch Centrum West. Hij schreef vier boeken over de Koloniën van Weldadigheid, waarvan De proefkolonie het bekendst is. De koloniën kregen in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed toegekend.

Meer auteur Wil Schackmann Bekijk alles

De proefkolonie

De proefkolonie

Wil Schackmann

€ 12,99

Meer spreker Miryanna van Reeden Bekijk alles

€ 14,99
Klein huiselijk leed

Klein huiselijk leed

Sylvia Witteman

€ 7,99
€ 15,99
Voor een glimlach

Voor een glimlach

Mienke Fijen

€ 6,99