Toen was geweld heel gewoon
Toen was geweld heel gewoon

Toen was geweld heel gewoon

De dodelijke romantiek van voetbalhooliganisme

Waarom is geweld zo aantrekkelijk? Dit boek gaat over de opkomst en escalatie van voetbalgeweld door persoonlijke verhalen, zoals het Heizeldrama en de slag bij Beverwijk.

Auteur

Friso Schotanus

Spreker

Frans van Deursen

Speelduur

8 uur 37 min

€ 9,99

Beschrijving

Voor ‘Toen was geweld heel gewoon’ ging Friso Schotanus op zoek naar de roots van het hooliganisme. Ondanks, of misschien wel dankzij de dreiging van dat geweld, heeft het voetbalstadion altijd een magische aantrekkingskracht gehad op veel jongens. Zo waren er wekelijks massale vechtpartijen op de tribunes, spijkerbommen die tussen het publiek ontploften, vluchtende politie; in de jaren zeventig, tachtig en negentig was voetbalgeweld heel gewoon. Schotanus vroeg zich af: Waar komt het geweld vandaan, waarom trekt het zoveel mannen aan en hoe kon het zo escaleren dat er doden vielen? Schotanus reconstrueert gebeurtenissen aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals de invasie van Tottenham-hooligans in Rotterdam in 1974, het Heizeldrama in 1985, het politiek beladen voetbalgeweld in het Oostblok (1990) en de slag bij Beverwijk, waarbij Carlo Picornie om het leven kwam (1997).

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

9 februari 2024

ISBN

9789045050621

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 37 min

Bestandsgrootte

474 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Friso Schotanus (1976) schreef onder andere voor NRC Next, AD Sportwereld en FEM Business. Hij richtte communicatiebureau Het Sportbureau op en is (co)auteur van diverse sportboeken. Hij schreef onder andere het Desespereert nimmer, over de historie van het betaald voetbal in Zwolle, en De beste sigaret voor uw gezondheid, een geschiedenis over roken.

Meer auteur Friso Schotanus Bekijk alles

De beste sigaret voor uw gezondheid
€ 9,99

Meer spreker Frans van Deursen Bekijk alles

SAS: helden en schurken

SAS: helden en schurken

Ben Macintyre

€ 14,99
Onder een hemel van sproeten
€ 9,99
Wanneer de mieren schreeuwen
€ 9,99
De lezer is niet dood

De lezer is niet dood

Alex Boogers

€ 9,99