Luistervoorbeeld

Donuteconomie

In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw
Auteur Kate Raworth
Voorlezer Judith Amsenga
Speelduur 12u 23m 4s
€ 9,99

Beschrijving

De economische wetenschap ligt in duigen. De financiële crisis werd niet voorspeld, laat staan voorkomen. Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst, terwijl de allerrijksten elk jaar rijker worden. Economisch handelen tast de natuur zo sterk aan dat onze toekomst gevaar loopt.

In Donuteconomie laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Details

UitgeverUitgeverij Nieuw Amsterdam
Publicatiedatum 21 december 2018
ISBN 9789046824931
Taal Nederlands
Speelduur 12u 23m 4s
Bestandsgrootte 1020 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Kate Raworth
Kate Raworth

Kate Raworth (1970) is een Engelse econoom werkzaam voor de Universiteit van Oxford, waar ze economie studeerde. Ze is bekend van haar werk over de 'donuteconomie', waar ze een economisch model mee verstaat dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen. Voordat ze aan de slag ging voor het Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford, werkte ze als onderzoeker voor Oxfam.

In 2017 kwam haar boek Donuteconomie (Doughnut Economics) uit, waarin ze pleit voor het heroverwegen van de fundamenten van de economische wetenschap. In plaats van te focussen op de groei van de economie, moeten economen zich bezig houden met vragen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op aarde toegang heeft tot basisbehoeftes, zoals voldoende te eten en educatie, terwijl we de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet mogen beperken door ons ecosysteem uit te putten.

Toon aanbod