Luistervoorbeeld

Pinkeltje in Artis

SeriePinkeltje
Auteur Dick Laan
Voorlezer Rik Hoogendoorn
Speelduur 2u 37m 3s
€ 11,50

Beschrijving

Pinkeltje, een mannetje niet groter dan je pink, is te herkennen aan zijn witte baard en zijn blauwe puntmuts. Hij woont met vijf muizenbroers in het grote huis. Op een dag vliegt hij op de rug van Wipstaart, de kraai, naar Artis in Amsterdam. Daar logeren ze in de kinderboerderij bij Wipstaarts neef.
Pinkeltje wordt dikke maatjes met de dieren in de kinderboerderij, maar hij gaat ook op bezoek bij de apen en de beren. Hij ontmoet koning Leeuw en ziet hoe een meneer van Artis een kies trekt bij prinsesje Leeuw. Pinkeltje klimt op de rots in het pinguïnbad, zit op de slurf van de olifant en maakt een praatje met mevrouw Giraffe. Hoe hij ten slotte weer in het grote huis terugkeert? Luister zelf maar!

'Hallo, meneer Langslurf!' riep Pinkeltje. 'Kijkt u eens naar beneden! Bent u voorzichtig? Ik loop vlak voor u!'
Maar de olifant keek niet naar beneden en zag dus ook niet waar Pinkeltje liep. Bedaard stapte meneer Langslurf verder.
Pinkeltje rende en rende, maar opeens stootte hij zijn voet tegen een steen en hij viel voorover in het zand. Vlug draaide hij zich om. 'help! Help!' schreeuwde Pinkeltje, want vlak boven hem zag hij de reusachtige olifantepoot naar beneden komen... Wat moest hij doen?


Op eigentijdse wijze ingesproken door Rik Hoogendoorn

Inhoud
Hoofdstuk 1: Pinkeltje op bezoek bij meneer Dick Laan
Hoofdstuk 2: Pinkeltje en de versierde stoel
Hoofdstuk 3: Pinkeltje en het elastiek
Hoofdstuk 4: Pinkeltje en het grote boek
Hoofdstuk 5: Pinkeltje en de spons
Hoofdstuk 6: Pinkeltje gaat op reis naar Amsterdam
Hoofdstuk 7: Pinkeltje komt in Artis
Hoofdstuk 8: Pinkeltje en de kinderboerderij I
Hoofdstuk 9: Pinkeltje en de kinderboerderij II
Hoofdstuk 10: Pinkeltje en de kinderboerderij III
Hoofdstuk 11: Pinkeltje en Spikkelveer
Hoofdstuk 12: Pinkeltje en professor Uil
Hoofdstuk 13: Pinkeltje en het verhaal van professor Uil
Hoofdstuk 14: Pinkeltje bij koning Leeuw
Hoofdstuk 15: Pinkeltje bij de marmotten
Hoofdstuk 16: Pinkeltje en de pinguïns I
Hoofdstuk 17: Pinkeltje en de pinguïns II
Hoofdstuk 18: Pinkeltje en de zeeleeuwen
Hoofdstuk 19: Pinkeltje en de bruine beertjes
Hoofdstuk 20: Pinkeltje in het vogelhuis
Hoofdstuk 21: Pinkeltje en de apen
Hoofdstuk 22: Pinkeltje, de olifant, de giraffe en het nijlpaard I
Hoofdstuk 23: Pinkeltje, de olifant, de giraffe en het nijlpaard II

Details

ImprintVan Holkema & Warendorf
UitgeverUnieboek | Het Spectrum
Publicatiedatum 3 februari 2016
ISBN 9789047507000
Taal Nederlands
Speelduur 2u 37m 3s
Bestandsgrootte 151 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Dick Laan
Dick Laan

Dick Laan (1894-1973) werd geboren in Wormerveer. Zijn vader was fabrikant en Dick's toekomst zou in de dropfabriek liggen. Maar zijn hart lag bij het maken van films en in de Eerste Wereldoorlog werd zijn droom werkelijkheid. Hij maakte zijn eerste speelfilm in 1917 en er volgden nog vijftig speelfilms en documentaires.

Met kinderboeken begon Dick Laan, toen zijn scenario's te ingewikkeld en dus te duur werden voor verfilming. Dick Laan was getrouwd en woonde in Heemstede. Hij was erg geïnteresseerd in kinderen. Vaak observeerde hij ze, en aan zijn neefjes en nichtjes vertelde hij verhaaltjes. Zo ontstond Pinkeltje, het kleine dappere mannetje, dat soms zo dom kon zijn. Voor Dick Laan was herkenbaarheid het belangrijkste element in kinderboeken. Hij schreef over Pinkeltje:

"Er moet spanning in het verhaal zitten, dat willen de kleine lezers net zo goed als de grote lezers, ze moeten het voor zich zien, mee beleven, maar nooit griezelig, of iets waar ze bang voor worden of zijn. Daarom eten de dieren elkaar ook nooit op, of maken elkaar dood, nooit komt er bloed in voor. Alles is zo simpel, zo geloofwaardig gehouden, dat de kleintjes erin gaan geloven. Maar Pinkeltje blijft het lieve kleine mannetje, dat zo nu en dan erg dom kan doen."

Sinds het verschijnen van de eerste titel van Pinkeltje in 1939 werden zo'n drie miljoen exemplaren verkocht, voor Nederland een ongekend hoog aantal. Vertalingen verschenen onder andere in Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal. In 1978 maakte Harrie Geelen de film Pinkeltje met Aart Staartjes en Wieteke van Dort in de hoofdrol. Corrie Hafkamp maakte een nieuwe versie van het kereltje: Het grote boek van Pinkeltje, met illustraties in kleur van Dagmar Stam. Ook verscheen er in 1994 een video-cassette, waarop Lex Goudsmit uit dit grote boek voorleest.

Hoe geliefd Pinkeltje is in Nederland blijkt uit de veertig scholen en peuterspeelzalen die de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In Heemstede is een laan naar hem genoemd. Vanaf 1995 is Uitgeverij Van Holkema & Warendorf begonnen alle Pinkeltje delen opnieuw te illustreren en de tekst aan te passen aan de huidige tijd.

Toon aanbod