Luistervoorbeeld

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

Auteur Douwe Draaisma
Voorlezer Jan Meng
Speelduur 7u 7m 37s
€ 15,95

Beschrijving

In het autobiografische geheugen (een term uit de neurowetenschap) tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. Het is het register dat we raadplegen als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is, hoe het huis eruit zag waar we als kind hebben gewoond of wat het laatste boek is dat we hebben gelezen.

Het autobiografische geheugen groeit samen met ons op. Het is onze intiemste metgezel, maar stelt ons ook voor vragen.
Waarom trekt het zich zo weinig van onze opdrachten aan, maakt het zoek wat we hadden willen bewaren, of komt het kwispelstaartend aandragen wat we juist hadden weggegooid om het kwijt te raken? Waarom zijn we vrijwel alles vergeten wat voor ons derde of vierde gebeurde? Hoe komt het dat geuren zulke vroege herinneringen losmaken? Waarom hebben we zo'n feilloos geheugen voor krenkingen? Waarom lijkt het leven sneller te gaan als je ouder wordt?

Douwe Draaisma put uit een weelde aan psychologische, filosofische, neurologische en literaire inzichten.
Ingekorte versie

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 4 juli 2008
ISBN 9789047604150
Taal Nederlands
Speelduur 7u 7m 37s
Bestandsgrootte 301 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Een briljant boek over vragen die we ons allemaal wel eens hebben gesteld, geschreven met de elegantie van een wetenschapper die zich voor iedereen begrijpelijk kan maken omdat hij zijn vak tot in de toppen van zijn vingers beheerst.' (Ger Groot - De Groene Amsterdammer)

'Voor zowel vakbroeder als leek een buitengewoon mooi boek.' (Ranne Hovius - Volkskrant)

'Jan Meng is een doorgewinterde voorlezer. Met zijn warme stemgeluid en treffende intonatie weet hij de aandacht voortdurend vast te houden.' (Bas Maliepaard - Trouw)

Over de auteur
Photo Douwe Draaisma
Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen).

In 1993 keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie. Draaisma publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie (The Age of Precision: F.C. Donders and the Measurement of Mind) en over het autobiografisch geheugen (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Andere publicaties hebben betrekking op de psycholoog-filosoof Gerard Heymans (1857-1930), William James, de geschiedenis van tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie. Bij de Van der Leeuw-Lezing 2002 van Ian McEwan trad Draaisma op als co-referent. In 1990 ontving Draaisma van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie, op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie.

Toon aanbod