Luistervoorbeeld

De heimweefabriek

Geheugen, tijd & ouderdom
Auteur Douwe Draaisma
Voorlezer Jan Donkers
Speelduur 4u 6m 23s
€ 13,55

Beschrijving

In De heimweefabriek bespreekt Douwe Draaisma wat zich in een ouder wordend brein afspeelt. Wat gaat achteruit? Wat blijft intact? Hoe houd je het geheugen in conditie? Wat is de zin of de onzin van geheugentraining?

Kunnen reminiscenties een therapeutisch effect hebben? Wat betekent de terugkeer van vroege herinneringen voor de terugblik op het leven? De heimweefabriek maakt duidelijk dat de tijd niet alleen iets doet met het geheugen, maar dat het geheugen ook iets doet met de tijd.

In Nederland is misschien wel niemand die zoveel weet van de geschiedenis van psychiatrie en neurologie als Douwe Draaisma, de Groningse hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 4 juli 2008
ISBN 9789047604167
Taal Nederlands
Speelduur 4u 6m 23s
Bestandsgrootte 162 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'...En Jan Donkers is ook een uitstekende keuze voor Douwe Draaisma.' (Adeline van Lier, KRO-radio)

Over de auteur
Photo Douwe Draaisma
Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen).

In 1993 keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie. Draaisma publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie (The Age of Precision: F.C. Donders and the Measurement of Mind) en over het autobiografisch geheugen (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Andere publicaties hebben betrekking op de psycholoog-filosoof Gerard Heymans (1857-1930), William James, de geschiedenis van tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie. Bij de Van der Leeuw-Lezing 2002 van Ian McEwan trad Draaisma op als co-referent. In 1990 ontving Draaisma van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie, op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie.

Toon aanbod