Luistervoorbeeld

Allemaal een doosje

Auteur Paula Gomes
Spreker Paula Gomes
Speelduur 1u 23m 6s
€ 11,95

Beschrijving

Allemaal een doosje is een nieuw verhaal, geschreven en voorgelezen door Paula Gomes (1932) over haar jeugd in Nederlands-Indië en de nasleep ervan. Over een meisje dat, opgegroeid in een beschermde wereld en gekoesterd door ouders, baboe, kokkie, djongoes, met de Japanse bezetting aan dit alles een einde ziet komen. Na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd komt ze via Singapore in Nederland terecht. Maar repatriëring brengt geen soelaas: ook in Nederland hoort ze niet thuis.
Een uitgave in samenwerking met Boekhandel Van Stockum. Met dank aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde KIT-LV KNAW voor het ter beschikking stellen van geluiden.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 19 december 2007
ISBN 9789047604273
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 23m 6s
Bestandsgrootte 77 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Ik vind het een van de allerbeste ’kamp’boeken en een van de beste reisverhalen met een weerzien met Indonesië' (Rob Nieuwenhuys)

'Een heel bijzonder boekje, zeer persoonlijk en daarom uniek.' (Beb Vuyk)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Paula Gomes (1932-2013) was bijna tien jaar toen haar geboorteland, Nederlands-Indië, bezet werd door de Japanners. Ze moest naar een Jappenkamp en maakte het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd mee. Uiteindelijk werd ze door de Engelsen gered en naar Singapore gebracht. Na zes maanden ging ze naar Nederland. Veel van haar boeken hebben haar ervaringen in Indonesië als onderwerp. Voor volwassenen schreef ze over haar kampervaringen in Sudah, laat maar, Het kind met de clownspop (als Bulkboek voor de brugklas verschenen) en Wie in zijn land niet wonen kan, die samen uitkwamen onder de titel Tropenkind (1992).

Gomes debuteerde in 1967 met een verhalenbundel voor kleuters, Het baasje heet Wouter. In 1977 verscheen Piet gaat naar de horizon, een verhaal over de vriendschap tussen een Nederlandse en een Griekse jongen. In 1980 stelde ze een gedichtenbundel samen met gedichten en tekeningen gemaakt door kinderen van Rotterdamse lagere scholen, In de kooi ben ik niet bang. Indië keert terug in Ik eet een tijger, waarin een opa zijn kleinzoon zijn geboorteland laat zien. Dit boek is in Klokhuis geweest.

Paula Gomes leverde ook een bijdrage aan een bundel oorlogsverhalen die in 2002 verscheen: Oorlog40-45.nl.

Toon aanbod