Luistervoorbeeld

Zaansch Veem

Auteur Freek de Jonge
Spreker Freek de Jonge
Speelduur 4u 14m 12s
€ 13,55

Beschrijving

'Ik kreeg een blauwe blazer met een grijze broek, een wit overhemd en een rood strikje. Mijn lievelingsdracht. (…) Mijn moeder zou verbaasd zijn me zo te zien. Dikwijls had ze mij het begeerde vlinderdasje beloofd, maar keer op keer bleek een andere aanschaf noodzakelijker en werd ik met een misschien-houd-ik-de-volgende-maand-wat-over aan het lijntje gehouden. Nee, wat was het dan heerlijk om rijk te zijn en niet op een pinkelhoutje te hoeven kijken'. Uit: Zaansch Veem

Midden jaren tachtig werd Freek de Jonge door het gemeentebestuur van Zaandam gevraagd zijn jeugdherinneringen aan deze plaats op papier te zetten. Het was oorspronkelijk de bedoeling om, naar aanleiding van de reconstructie van de binnenstad, een klein representatief boekje te maken. De Jonge pakte het echter groter aan en het uiteindelijk resultaat was zijn literair debuut: Zaansch Veem.

Opgenomen in 1991 te Amsterdam.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 24 augustus 2007
ISBN 9789047604433
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 4u 14m 12s
Bestandsgrootte 222 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

Deze verhalenbundel is tot stand gekomen op initiatief van het gemeentebestuur van Zaanstad, de plaats waarin het voormalige Zaandam is opgegaan. In die gemeente was de vader van Freek de Jonge van 1951 tot 1962 Nederlands Hervormd predikant. Een belangrijk deel van zijn jeugdjaren bracht de latere cabaretier dus daar door. In dit boek heeft hij herinneringen uit zijn lagere schooltijd op schrift gesteld. De toon van deze verhalen verschilt niet wezenlijk van die van de conférences uit zijn theatervoorstellingen en net als in die programma's loopt ook door dit boek een rode draad: het collecteren voor de bouw van de Paaskerk, waarvan de inwijding op de laatste bladzijden plaatsvindt, maar buiten de aanwezigheid van de kleine collectant die met de Hempont onderweg is naar Amsterdam. Hoewel de ernst overheerst, kan De Jonge het niet laten af en toe hilarische situatie in te vlechten of midden in een serieuze beschrijving van een interieur pesterig-woordspelig op te merken: 'Grote herten met kleine reetjes sierden de wanden'. Een gaaf "literair" debuut. (Dick Welsink, NBD-Biblion)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Freek de Jonge

Freek de Jonge (1944) is theatermaker en schrijver. Hij publiceerde onder meer de autobiografische novelle Zaansch Veem (1987) en de romans Neerlands bloed (1991) en Opa's wijsvinger (1993).

Toon aanbod