Mozart & de Lage Landen
Mozart & de Lage Landen

Mozart & de Lage Landen

Dit luisterboek is gebaseerd op twee radioprogramma’s over de band tussen het wonderkind Mozart en Nederland. Samengesteld ter gelegenheid van 250 jaar Mozart.

Auteur

Erik Fokke

Sprekers

Marianne Lange, Gerard van Lennep, Aad van Nieuwkerk

Speelduur

2 uur 3 min

€ 10,35

Beschrijving

Dit luisterboek is gebaseerd op twee radioprogramma’s over de band tussen het wonderkind Mozart en Nederland. Het resultaat is een boeiende muziekdocumentaire waarin informatie nauw verweven is met de muziekstukken die Mozart in die tijd componeerde.

Oponthoud in Den Haag
Een bezoek aan de hoven in Parijs, Versailles en Londen was het voornaamste doel van de eerste grote Europese reis van de familie Mozart. De Oranjes in Den Haag stonden bij het vertrek uit Salzburg niet op hun lijstje. Tamelijk onverwacht werd in het najaar van 1765 Nederland toch aangedaan. Er is veel gespeculeerd over de motieven om uiteindelijk ook naar Nederland te komen. Ging het simpelweg om financieel gewin, of gloorde er een rooskleurige toekomst? Tijdens verschillende concerten speelde Wolfgang vierhandig piano met zijn zusje Marianne en voor de inhuldiging van stadhouder Willem V schreef het net tien jaar geworden wonderkind Gallimathias musicum, een quodlibet van in die tijd bekende Nederlandse liedjes.

Baron van Swieten
De in Leiden geboren ex-diplomaat Godfried van Swieten was één van de invloedrijkste figuren in het Weense muziekleven door zijn functie als hoofd van de Keizerlijke bibliotheek. Zijn appartement werd een ontmoetingsplaats voor schrijvers, kunstenaars en musici. Vanzelfsprekend kwam ook Mozart in de hofbibliotheek terecht, waar elke zondag van 12 tot 2 concerten werden gehouden. Tijdens één van die bijeenkomsten toonde van Swieten de vijfentwintigjarige componist een stapel handgeschreven fuga’s van Johann Sebastian Bach. Al snel kwam er een stortvloed aan fuga’s uit zijn pen.

Samengesteld door Erik Fokke ter gelegenheid van 250 jaar Mozart, uitgezonden door VPRO-radio in januari 2006.

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

14 februari 2009

ISBN

9789047607427

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 3 min

Bestandsgrootte

179 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën