Luistervoorbeeld

De kinderkaravaan

Auteur An Rutgers van der Loeff
Voorlezer Jan Donkers
Speelduur 4u 53m 58s
€ 15,95

Beschrijving

In 1844 trokken zeven kinderen helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika, dat toen nog een gevaarlijke, ruige wildernis was. Ze waren op weg naar Oregon. Het werd een barre tocht langs ongebaande wegen, door hagel- en sneeuwstormen. Ze hadden geen voedsel en geen water, en 's nachts in de duisternis gloeiden de ogen van wolven.

Een ongelooflijk verhaal over moed en doorzettingsvermogen, dat écht gebeurd is! In 1976 werd An Rutgers van der Loeff Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Over dit luisterboek
Een vriend stuurde mij op een dag een Zwitserse krant waarin een klein artikel rood omcirkeld was. In dat artikel stond iets merkwaardigs, overgenomen uit een Amerikaans blad.

Het was het korte verhaal van de tocht die de zeven kinderen Sager door het verre westen van Amerika maakten, toen het daar nog een eenzame gevaarlijke wildernis was. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat dit verhaal echt gebeurd was; dit ongelooflijke kinderavontuur boeide mij zo dat ik op onderzoek uitgegaan ben. Eerst in de Amerikaanse voortrekkersgeschiedenis, daarna in oude dagboeken en brieven van pioniers, die in diezelfde tijd naar het verre westen zijn getrokken. Er zijn onder andere een brief van de commandant van Fort Boise aan zijn moeder bewaard gebleven en een bericht van de beroemde zendelingdokter Marcus Whitman, die onder de indianen in het Columbia-dal heeft gewerkt. Hij bevestigt de aankomst van de kinderen.

Rond de zo verzamelde sobere, historische gegevens is dit verhaal opgebouwd. In de tijd dat dit verhaal speelt, was Noord-Amerika nog voor het grootste deel een onbekend en onontgonnen land. Alleen ontdekkingsreizigers en pelsjagers zwierven door de uitgestrekte wouden, over de golvende prairies en door de woeste gebergten. Het moesten moedige mannen zijn die zich een weg zochten langs de paden die de dieren gemaakt hadden en langs de sporen die de indianen gevormd hadden. Maar wat ze ontdekten was hun het harde leven in de wildernis wel waard. Ze ontdekten niet alleen de onafzienbare buffelkudden op de eindeloze vlakten, de legers van bevers in de schuimende stromen, het wild in de zwarte bossen op de berghellingen en de talloze indianenstammen die hier en daar in het onmetelijke land woonden.

Nee, ze ontdekten ook schitterende dalen en vruchtbare valleien, ze ontdekten een land dat immens en heerlijk was, vol verborgen pracht en schatten. Ze ontdekten een land dat ooit – het kon niet anders – bewoond zou worden door een welvarend en talrijk nageslacht, door een grote, groeiende Amerikaanse natie. Na deze ontdekkers kwamen de pioniers, mannen en vrouwen met kinderen, die een nieuw leven in een nieuw land zochten. Het was in de tijd dat de Amerikanen van het oosten naar het onontgonnen westen trokken om miljoenen en miljoenen nieuwe hectares land in Missouri in bezit te nemen.

Toen John Sager acht jaar oud was, kreeg ook zijn vader de trekkoorts. De familie laadde haar bezittingen in een huifkar, spande er vier ossen voor en trok in westelijke richting. Die lange tocht over de bergen, door de valleien en door de diepe wouden van half Amerika was een geweldige ervaring voor de kleine John. De hele dag was hij in de buitenlucht, hij reed op een van zijn vaders twee paarden, of hij liep naast het voorste span ossen, soms dreef hij het vee op en als hij moe was, rustte hij uit onder de witte huif van de wagen. Tegen zonsondergang liet hij zijn ogen verlangend over het landschap dwalen in de hoop vóór zijn vader een goede kampplaats te ontdekken. Wanneer de ratelende wagen eindelijk stopte onder een boom was hij de eerste om het terrein te verkennen, om water te zoeken van een kreek of bron, om hout bij elkaar te halen voor het vuur.

Terwijl zijn moeder het eten kookte, hielp hij zijn vader; de dieren moesten te drinken krijgen en voor de nacht worden vastgebonden. ’s Nachts sliep hij het liefst buiten op de grond, in zijn deken gerold, terwijl wilde vossenogen in de duisternis om het brandende vuur gloeiden en de bomen als zwarte schimmen tegen de bleke hemel stonden. In de wagen suste zijn moeder de kleintjes als ze geschrokken waren van een krassende nachtuil in een boomtop. Na een hele zomer van trekken kwamen ze aan bij de rivier de Mississippi. Daar gingen ze wonen. Niet ver van het voorpoststadje St. Louis zette vader Sager een stuk land af, rooide het, ploegde en bouwde er een blokhuis. Zo hadden ze weer een boerderij. John jaagde en viste, hij dwaalde rond met een oud geweer in de hand, hij ving een wasbeertje en temde het. Hij leerde de gewoonten van de dieren kennen en hun geluiden nadoen: hij kon koeren als een duif, krassen als een uil en krijsen als een wilde kalkoen, hij kon huilen als een wolf en de hese bronstroep van een hert nadoen. Hij leerde de indianen kennen die op hun pony’s en gehuld in dekens handel kwamen drijven met de blanke kolonisten. Hij maakte ook ruzies mee en leerdevechten, en hij was bijna nooit bang…

Maar hij zou niet groot worden in deze streek. Toen hij ruim dertien jaar oud was, kreeg zijn vader opnieuw het verlangen om verder te trekken. Vader Henry Sager droomde van nieuw land. Hij werd erdoor aangetrokken als door een magneet. Tot nog toe had hij het niet aangedurfd, zijn gezin was groot en de tocht was gevaarlijk. Maar de zomer ervoor – dat was in 1843 – was er voor het eerst een grote karavaan van emigranten naar Oregon in het noordwesten gegaan en de meesten waren goed aangekomen.

Deze zomer zou er weer een karavaan gaan, en hij kon zijn land en boerderij goed verkopen aan nieuwelingen die uit het oosten kwamen. Hij durfde het nu wel aan. De toekomst van zijn kinderen zou in dat heerlijke land daarginds liggen, zijn droom zou werkelijkheid worden. John was dertien jaar en acht maanden oud toen ze vertrokken… An Rutgers van der Loeff

Details

Uitgeverij Rubinstein Audio
Publicatiedatum 19 augustus 2009
ISBN 9789047608226
Taal Nederlands
Speelduur 4u 53m 58s
Bestandsgrootte 233 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘Het klassieke verhaal heeft nog steeds niets van zijn zeggingskracht verloren. Aangrijpend en invoelbaar is het om de belevenissen en de afschuwelijke ervaringen van de kinderen te lezen. Vooral de keren dat ze opgelicht worden, zijn hartverscheurend.’ (NBD/Biblion)

Over de auteur
Photo An Rutgers van der Loeff
An Rutgers van der Loeff

An Rutgers van der Loeff (1910-1990) werkte aanvankelijk samen met haar moeder N.Basenau-Goemans. Daarna volgde nog een aantal boeken voor volwassenen, tot ze overging op het genre waar ze het meeste succes mee haalde: het jeugdboek. Boeken als Kinderkaravaan (1949), Lawines razen (1955) en Morgen is de toekomst (1980) werden verslonden door de jeugd. Haar geheim: een degelijke research en een groot inlevingsvermogen.

Opvallend aan het werk van Rutgers van der Loeff dat haar werk altijd zeer realistisch is. Daarbij maakt het niet uit of de boeken in Nederland of in het buitenland spelen, in het verleden of in het heden. Voor vrijwel al haar boeken deed ze dan ook uitgebreid research - vaak in de vorm van bibliotheek- en ander literatuuronderzoek, soms door de plekken zelf op te zoeken. Een ander kenmerk van haar werk is dat haar hoofdpersonen vaak een handicap hebben - letterlijk of figuurlijk. Zo heeft Rossy uit Rossy, dat krantenkind het niet alleen arm (haar vader verloor zijn baan), maar ze verbrandt ook haar linkerhand bij een huisbrand. In haar boeken neemt Rutgers van der Loeff het altijd op voor deze mensen die arm zijn, in barre omstandigheden leven of een lichamelijke handicap hebben. Zo kreeg Rossy alsnog een plastic hand, een nieuw huis en een prijs, vanwege de moedige redding van haar broertje. Ondanks het overduidelijk engagement zijn Rutgers Van der Loeffs boeken vaak ongemeen spannend. Dat komt onder andere doordat ze veelal een detective-achtige structuur hebben en er veel aandacht wordt besteed aan de uitwerking van de personages.

Het werk van Van der Loeff is vele malen bekroond, ook al waren er destijds nog geen Gouden en Zilveren Griffels. In 1968 kreeg ze de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele werk en in 1976 werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook in het buitenland kreeg ze vele onderscheidingen. Pas op het eind van haar leven begon ze weer meer voor volwassenen te schrijven.

Toon aanbod