Luistervoorbeeld

Binnen de poorten

Auteur Jules Schelvis
Voorlezer Donald de Marcas
Speelduur 6u 47m 3s
€ 15,95

Beschrijving

Binnen de poorten is het oorlogsverhaal van Jules Schelvis (1921), een van de achttien Joodse Nederlanders die terugkeerden uit het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. In totaal werder 34.313 Joden uit Nederland naar deze moordfabriek gedeporteerd.

Schelvis wordt in mei 1943 bij een razzia in Amsterdam opgepakt en met zijn vrouw Rachel en haar familie via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Wat daarna volgt is een martelgang die hem langs een aantal kampen in Polen en Duitsland voert. Zijn belevenissen, in sobere maar aangrijpende stijl verteld, mogen niet vergeten worden.

Inhoud
Woord vooraf
Amsterdam
Westerbork
De trein
Sobibor
Dorohucza-Lublin
Het getto van Radom
Radom-Szkolna
Tomaszow-Auschwitz
Vaihingen an der Enz
Unterriexingen
Bevrijding
Terug in Amsterdam
Achteraf

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 27 december 2013
ISBN 9789047609964
Taal Nederlands
Speelduur 6u 47m 3s
Bestandsgrootte 308 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Jules Schelvis

Jules Schelvis (1921-2016) was een Nederlandse historicus van Joodse komaf. Hij was een van de achttien Joodse Nederlanders die terugkeerden uit het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen.

Hij trad in Duitsland als burger-aanklager op tegen kampbeulen en ging lezingen houden, de laatste jaren vooral voor de Duitse jeugd. Hij trad op als gids in de vroegere kampen en wss adviseur bij tal van initiatieven om de Holocaust als waarschuwing in de herinnering te houden. In het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk, die als kampbewaker van Sobibor verantwoordelijk zou zijn voor het vermoorden van Joodse gevangenen, trad hij op als mede-aanklager.

Toon aanbod