Luistervoorbeeld

Paul Vlaanderen en het Margo-Mysterie

Het originele hoorspel met Jan van Ees en Eva Janssen
Auteur Francis Durbridge
Voorlezer Jan van Ees, Eva Janssen, Louis de Bree, Huib Orizand, Harry Bronk, Wam Heskes, Donald de Marcas
Speelduur 5u 22m 6s
€ 15,15

Beschrijving

Paul Vlaanderen, onderweg naar huis na een trip in de VS, wordt aangesproken in het vliegtuig door een zekere Langdon. Deze heer is werkzaam voor de rijke zakenman George Kelburn, die een probleem heeft met zijn dochter. Als Paul in Londen aankomt, blijkt zijn vrouw Ina ontvoerd te zijn en verneemt hij later dat Julia Kelburn, de dochter van de zakenman, vermoord is. Dit in combinatie met de vondst van een mysterieuze mantel van het merk Margo is het begin van een avontuur waar de schrijver en privédetective geconfronteerd wordt met heling, drugs en moord...

De hoorspelen met Paul Vlaanderen in de hoofdrol werden voor het eerst in 1938 uitgezonden, en nog steeds is de naam Paul Vlaanderen een begrip. Het succes van de hoorspelen is te danken aan de spannende geluidseffecten, de ‘cliffhangers’ en vooral het resolute optreden van de hoofdpersoon.

Paul Vlaanderen en het Margo-Mysterie werd oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO van 30 september 1962 t/m 18 november 1962. Omroeper AVRO: Lex Braamhorst. Productie ism het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de AVRO.

Cast
Paul Vlaanderen: Jan van Ees
Ina, zijn vrouw: Eva Janssen
Sir Graham Forbes: Louis de Bree
Inspecteur Raine: Huib Orizand
Tony Wyman: Harry Bronk
George Kelburn: Wam Heskes
Charlie: Donald de Marcas

Verder met onder meer: Rob Geraerds, Dich van 't Sant, Dogi Rugani, Nora Boerman, Ingrid van Benthem, Jo Vischer, Frans Somers, Jos van Turenhout, Jan Borkus, Elly den Hartog, Tonny Foletta, Miep van den Berg, Peronne Hosang, Alex Faassen jr., Nel Snel, Chiel de Kruyff, Han König, Johan Wolder, Han Simonis, Joke Hagelen, Wiesje Bouwmeester, Hank Josso, André Carrell, Dick Scheffer, Jan Verkoren, Paul Deen, Irene Poorter en Corry van der Linden.

Regie: Dick van Putten
Bewerking: Kommer Kleijn
Vertaling: Johan Bennik (pseudoniem van Jan van Ees)
Techniek: André du Bois en Ad van de Ven
Muziek: Koos van der Griend
Editing en samenstelling: Gerard Leeuw

Inhoud
Deel 1: De mantel
Deel 2: Ted Angus
Deel 3: George Kelburn verandert van mening
Deel 4: Bill Fletcher vertelt
Deel 5: Villa de Golfbreker
Deel 6: Hoofdzakelijk over Tony Wyman
Deel 7: Vlaanderen maakt zich zorgen
Deel 8: De bezoeker

Details

ImprintAVRO
UitgeverRubinstein
Publicatiedatum 24 februari 2011
ISBN 9789047610670
Taal Nederlands
Speelduur 5u 22m 6s
Bestandsgrootte 168 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Oude hoorspelen beginnen een tweede leven als luisterboek. Dat betekent dat er opnieuw te genieten valt van de heerlijk ouderwetse sfeer van de detectiveverhalen met Paul en Ina Vlaanderen.' (Leeuwarder Courant)

'Wie naar dit hoorspel luistert, dat overigens geweldig is geconserveerd, dan wel opgeknapt, verlangt er hevig naar de tv de deur uit te doen. [...] Geniaal, zo'n hoorspel.' (Hanneke van den Berg (NhD) over Paul Vlaanderen en het Margo-Mysterie)

'Het hoorspel is terug en heet luisterboek.' (Het Parool)

Over de auteur
Photo Francis Durbridge
Francis Durbridge

Francis Henry Durbridge (1912 - 1998) was een Engelse toneelschrijver en dramaturg geboren in Hull. Hij studeerde Engels aan de universiteit van Birmingham en werkte na zijn afstuderen in 1933 kort als assistent van een effectenhandelaar totdat hij een radiohoorspel aan de BBC verkocht op zijn 21e.
In 1938 schiep hij het personage Paul Temple, een misdaadschrijver en detective. Met Steve Trent, een Fleet Street journalist en later met zijn vrouw, loste Temple talrijke misdaden op in de luxe wereldje van de middenklasse, eerst op de radio en van 1969 tot 1971, in een 64-delige televisie serie. Durbridge had ook een succesvolle carrière als toneelschrijver, met 7 stukken, waarvan de laatste, Sweet Revenge, is geschreven in 1991. Hij trouwde met Norah Lawley, met wie hij twee zoons kreeg, en overleed in 1998.

Toon aanbod