Luistervoorbeeld

Jevgeni Onegin

Auteur Alexandr Poesjkin
Spreker Hans Boland
Speelduur 3u 47m 16s
€ 11,95

Beschrijving

Jevgeni Onegin is een roman in verzen en bestaat uit acht delen. Elk deel verscheen afzonderlijk, in tijdschriften, tussen 1825 en 1831. Het volledige werk werd gepubliceerd in 1833.

Onegin, een jonge dandy uit de aristocratische kringen van Sint-Petersburg, woont op het landgoed dat zijn oom hem heeft nagelaten. Levensmoe en melancholisch gaat hij bij aanvang van het boek met niemand om, maar sluit weldra vriendschap met Lenski, een jonge romanticus die in Göttingen heeft gestudeerd. Lenski is verloofd met Olga Larina, een meisje uit de buurt. Onegin en Lenski bezoeken vervolgens de familie Larin, een typisch voorbeeld van de provinciale landadel.

Onegin wordt bekoord door de oudere zuster van Olga, Tatjana, een stil, dromerig, wat naïef meisje. Ook zij wordt direct verliefd op Onegin en bekent haar gevoelens in een brief. Onegin berispt haar in eerste instantie echter vriendelijk, alles conform de toen geldende conventie.

Tijdens een bal bij de Larins beledigt Onegin kort daarna zijn vriend Lenski. Lenski daagt hem uit, Onegin aanvaardt het duel en doodt zijn vriend. Gekweld door zijn geweten gaat hij op reis. Wanneer hij drie jaar later terugkeert, blijkt Tatjana getrouwd met een kennis van hem, een prins uit de hoge adel. Ze ontvangt hem koel en beheerst, maar Onegin begrijpt direct dat ze nog van hem houdt en dat ze ongelukkig is. Hij verklaart haar zijn liefde, maar zij wijst hem af en blijft trouw aan haar huwelijksgelofte.

Jevgeni Onegin werd reeds direct na verschijnen door critici geroemd om innovatieve rijmschema’s, de lichte, ongedwongen, humoristische toon en de natuurlijke dictie, alles zo geheel anders dan de toentertijd gangbare zware classicistische stijl.

Los van de stijl wordt Jevgeni Onegin ook algemeen gezien als baanbrekend in haar thematiek. Het centrale onderwerp van het drama is de complexe wisselwerking tussen kunst en leven en de vermenging van westerse en Russische begrippen, die zo typerend is voor Tatjana en de cultuur waarin ze leeft. Het ene moment leest ze een romantisch boek, het volgende moment luistert ze naar de verhalen vol volksbijgeloof van haar kindermeisje. Ze wordt verscheurd door de aantrekkingskracht van alles wat Europees is enerzijds en haar Russische wortels anderzijds.
(Bron: Wikipedia)

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 9 mei 2012
ISBN 9789047613404
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 3u 47m 16s
Bestandsgrootte 112 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Alexandr Poesjkin (1799–1837) wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter. Hij werd geboren in Moskou, als telg van een oud adellijk geslacht en leidde een roerig leven vanwege zijn opruiende verzen en de amoreuze relaties die hij met getrouwde vrouwen aanknoopte.

Hij werd achtereenvolgens naar onder meer Moldavië en Odessa verbannen en werd weer terug naar Moskou geroepen. Daar werd hij, op 37-jarige leeftijd, in een duel gedood. Ondanks zijn korte leven heeft Poesjkin een groot oeuvre nagelaten. Zijn lyriek omvat bijna duizend gedichten. Zijn magnum opus is de roman in verzen Jevgeni Onegin.

Toon aanbod