Luistervoorbeeld

Van het westelijk front geen nieuws

Auteur Erich Maria Remarque
Voorlezer Jan Meng
Speelduur 6u 34m 33s
€ 15,95

Beschrijving

Nog altijd is dit meesterwerk van de moderne romankunst een manifest van wat literatuur daadwerkelijk vermag: zelden is de menselijke werkelijkheid en het menselijke levenslot verwoord in zo een beslissende leeservaring.

Eind 1928 voltooide Remarque zijn Im Westen nichts Neues. Reeds op 18 april van het volgende jaar verscheen bij Erven J. Bijleveld de eerste vertaalde editie ter wereld van deze fameuze anti-oorlogsroman. Alleen al van de Nederlandse uitgave werden er in de eerste jaren na verschijnen meer dan honderdduizend verkocht, tot de bezetter het boek in 1940 in beslag nam.

Van het westelijk front geen nieuws is sedert de eerste dag van verschijnen niet alleen een literair monument geweest, maar een politiek en cultureel feit van grote betekenis. Door de sobere en pregnante beschrijving van de oorlogswaanzin werd het werk ogenblikkelijk en ook blijvend herkend als een der belangrijkste en indrukwekkendste boeken van de moderne tijd.

Genomineerd voor de Luisterboek Award 2015

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 27 juni 2014
ISBN 9789047616092
Taal Nederlands
Speelduur 6u 34m 33s
Bestandsgrootte 359 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Jan Meng is een meesterverteller' (NBD/Biblion)

'Jan Meng is een doorgewinterde voorlezer. Met zijn warme stemgeluid en treffende intonatie weet hij de aandacht voortdurend vast te houden.' (Bas Maliepaard, Trouw)

Over de auteur
Photo Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque (pseudoniem van Erich Paul Remark) (1898–1970) was een van de bekendste en meest gelezen auteurs van Duitse literatuur in de twintigste eeuw.

Zijn ouders waren van bescheiden afkomst. Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Münster werd hij in 1916 opgeroepen om zijn legerdienst te vervullen. Remarque vocht aan het Westelijk Front en werd verscheidene keren gewond.

Na de oorlog volgde hij een leraarsopleiding, door de overheid aan oorlogsveteranen voorbehouden. Daarnaast was hij nog actief als steenhouwer en als testpiloot voor een Berlijns bandenbedrijf. Zijn schrijverscarrière startte hij als toneelcriticus (voor de Osnabrücker Tageszeitung) en sportjournalist (Sportbild).

Op 31 januari 1929 verscheen zijn eerste echte roman, Im Westen nichts Neues. De eerste uitgever aan wie hij het boek aanbood, weigerde het te publiceren. Ondanks de enorme politieke controverse werden er het eerste jaar al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht. Het vervolg, Der Weg zurück, verscheen in 1931. Zijn boeken werden in 1933 in het openbaar verbrand en zijn werk werd in Duitsland verboden.

In 1938 werd hem zijn Duits staatsburgerschap ontnomen, maar hij verbleef al sinds 1932 in Zwitserland. In 1939 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en hij verkreeg de Amerikaanse nationaliteit in 1947. Later woonde hij afwisselend in Zwitserland en de Verenigde Staten.

Remarque huwde twee keer met Jeanne Zamboul (in 1923 en 1938) en scheidde ook twee keer van haar. In 1958 is hij getrouwd met de actrice Paulette Goddard.

Toon aanbod