Luistervoorbeeld

De dromenwever

Voorgelezen door Jan Donkers
Auteur Douwe Draaisma
Voorlezer Jan Donkers
Speelduur 8u 39m 54s
€ 18,35

Beschrijving

Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets?

Met De dromenwever betreedt Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek. Vastberaden doorkruist hij de droomlandschappen van zweefdromers, blinde en lucide dromers; feiten over erotische, profetische en examendromen scheidt hij moeiteloos van overspannen ficties. Ook het innerlijkst van het auto biografische droomleven onderzoekt en analyseert hij met wetenschappelijke acribie en pertinentie, maar nooit zonder open oog te houden voor de verhalende kracht van dromen en dromers. Wat we over dromen zeker willen weten is nu beschreven in De dromenwever.

Inhoud
Hoofdstuk 1: De dromenwever Over hersenen en dromen
Hoofdstuk 2: De Onbewogen Beweger
Hoofdstuk 3: Nachtschaamte
Hoofdstuk 4: Gezakt Over examendromen
Hoofdstuk 5: Over profetische dromen
Hoofdstuk 6: Over lucide dromen
Hoofdstuk 7: Over de kleur van dromen
Hoofdstuk 8: Over dromen van blinden
Hoofdstuk 9: Over het droomleven van Vincent Bijlo
Hoofdstuk 10: Over nachtmerries
Hoofdstuk 11: Over erotische dromen
Hoofdstuk 12: Nachtresten

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 16 oktober 2013
ISBN 9789047617013
Taal Nederlands
Speelduur 8u 39m 54s
Bestandsgrootte 403 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Douwe Draaisma
Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen).

In 1993 keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie. Draaisma publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie (The Age of Precision: F.C. Donders and the Measurement of Mind) en over het autobiografisch geheugen (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Andere publicaties hebben betrekking op de psycholoog-filosoof Gerard Heymans (1857-1930), William James, de geschiedenis van tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie. Bij de Van der Leeuw-Lezing 2002 van Ian McEwan trad Draaisma op als co-referent. In 1990 ontving Draaisma van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie, op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie.

Toon aanbod