Luistervoorbeeld

Aan het eind van de dag

Auteur Nelleke Noordervliet
Voorlezer Nelleke Noordervliet
Speelduur 13u 53m 35s
€ 19,95

Beschrijving

Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk?

In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig-tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten.

Geschreven met de analytische blik van een historicus, met psychologische finesse en ironisch stoïcijns zelfinzicht, is 'Aan het eind van de dag' een grootse roman over ouder worden, falen en doorleven.

Details

ImprintAtlasContact
UitgeverRubinstein
Publicatiedatum 12 mei 2017
ISBN 9789047623502
Taal Nederlands
Speelduur 13u 53m 35s
Bestandsgrootte 1343 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Aan het eind van de dag [is] een uitstekende en bijzonder onderhoudende roman geworden. ****" (NRC Next)

"Krachtige en grootste roman over een sterke, eigenzinnige vrouw. (...) In rake woorden schetst Nelleke Noordervliet meesterlijk het leven van haar generatiegenoten." (Zin)

"De toon is een van de grootste krachten van Aan het eind van de dag. Kat is gedecideerd, vlijmscherp en zelfverzekerd. (...) Kat is een vrouw die weet hoe de hazen lopen. Misschien wel te goed - en dat maakt haar een sterk personage. Want een ding wordt duidelijk in deze roman vol schijnbewegingen: hoe er uit een enkel mensenleven (...) een hele reeks coherente verhalen te destilleren is. ****" (NRC Handelsblad)

"Noordervliet excelleert in het genre. Aan het eind van de dag is de schrijfster op haar best." (De Telegraaf)

"Nelleke Noordervliet is een schrijver die al vanaf haar debuut – het gefingeerde dagboek van Multatuli's vrouw, Tine – het genre van de roman op alle mogelijke manieren verkent, binnenstebuiten keert, leven in blaast. (...) Aan het eind van de dag is een veelomvattende roman, die een hang naar ronde woorden combineert met een onverhoeds intieme intensiteit." (Marja Pruis, De Groene Amsterdammer)

"Een prachtige en ontroerende geschiedenis die, zeker aan het einde, ook beklemmend is. Het verhaal stijgt ver uit boven de beschrijving van een vrouwenleven. 'Kat' is ook de verpersoonlijking van een generatie politieke vrouwen die voor mij en vele anderen de weg heeft geëffend, die onze samenleving heeft veranderd maar zelden de aandacht krijgt die ze verdient." (Femke Halsema)

"Voor mij zeer herkenbaar. Levensecht, een vrouw, Katharina Mercedes Donker, iets ouder dan ik (1951), die terugkijkt op haar leven. Al die moeilijke beslissingen, al die energie voor het werk, was dat het waard. Een moderne vrouw, een vrouw die zelf het stuur in handen houdt. Een vrouw die nog steeds volop in het leven staat en niet het leven van een gepensioneerde wil leiden. […]
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het is goed, meeslepend geschreven. En ik kan niet stoppen met erover na te denken. Aan het eind van de dag… was dit het allemaal waard…" (Gerdi Verbeet)

"Krachtige roman over de grote vraag: hoe weet je of je de juiste keuzes hebt gemaakt in het leven?" (Linda)

"Wat een goede schrijfster is Nelleke Noordervliet toch. Ze greep me vanaf de eerste pagina bij de kladden en ik heb haar boek in één ruk uitgelezen." (Mieke van der Weij, NCRV Gids)

"Pijnlijke kwesties. Katharina [de hoofdpersoon van de roman] omzeilt ze niet in deze rijke, analytische roman over ouder worden, falen en doorleven, over schuld en verantwoordelijkheid." (Opzij)

Over de auteur
Photo Nelleke Noordervliet
Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht en was een tijdlang actief in de gemeentepolitiek (PvdA) in Monster. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen. Het boek verscheen uiteindelijk in 1987 als Tine of De dalen waar het leven woont. Meteen werd Noordervliet erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Met haar volgende romans viel ze regelmatig in prijzen en nominaties. Bij uitgeverij Augustus verschenen van haar de roman Pelican Bay (2002), de verhalenbundel Mevrouw Gigengack. Uit het leven van een dame (2004) en de essaybundel Een plaats voor de geestdrift (2004). In februari 2005 publiceerde zij Altijd roomboter, een mengeling van memoire, geschiedschrijving, fictie en essay, dat elf drukken beleefde en waarvan er meer dan 30.000 exemplaren werden verkocht. In april 2006 verscheen Veeg teken en op 16 januari 2008 is haar nieuwe roman Snijpunt verschenen.

Toon aanbod