De reis van Niels Holgersson
De reis van Niels Holgersson

De reis van Niels Holgersson

Vanaf de rug van Maarten de gans bekijkt Niels het landschap onder zich en is nietsvermoedend op weg naar wonderbare avonturen. Leeftijd: 10+

Auteur

Selma Lagerlöf

Spreker

Bard Bothe

Speelduur

2 uur 17 min

€ 9,99

Beschrijving

Niels leeft samen met zijn ouders in het zuiden van Zweden. Hij is een ondeugend jongetje en plaagt graag de dieren op de boerderij. De dieren moeten niets van hem hebben en zijn blij als hij op een dag voor straf door een kabouter betoverd wordt. Niels wordt zo klein als een dwerg en langzaam dringt het tot hem door dat hij geen mens meer is. Wel kan hij nu met de dieren praten.

Als Niels wordt aangevallen door Smirre de vos grijpt hij zich vast aan de vleugel van Maarten, een gans die op de boerderij woont. Maarten rukt zich los om samen met een groep wilde ganzen naar Lapland te vliegen.

Vanaf de rug van Maarten bekijkt Niels het landschap onder zich en is nietsvermoedend op weg naar wonderbare avonturen.

Dit verhaal was oorspronkelijk bedoeld om kinderen meer te leren over de aardrijkskunde van Zweden. Selma Lägerlof is meerdere malen onderscheiden. Ze was in 1909 de eerste vrouw die de Nobelprijs voor literatuur won.

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

20 mei 2017

ISBN

9789047623939

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 17 min

Bestandsgrootte

126 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

De Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf (1858-1940) is vooral bekend geworden vanwege haar kinderboek over Niels Holgersson, een boerenjongen, die, omdat hij dieren plaagt, voor straf omgetoverd wordt door een kabouter. Op de rug van een gans reist hij over zijn land, waardoor hij veel van Zweden leert.

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf werd op het landgoed Mårbacka geboren. Als 14-jarige verlaat zij voor het eerst het platteland. Vanwege haar kinderverlamming moet ze in Stockholm een gymnastiek-behandeling ondergaan. Deze periode beschrijft ze in Dagboek van de veertienjarige Selma Lagerlöf toen ze 73 jaar was. Met humor blikt ze terug op de dagelijkse gebeurtenissen in het huis van haar oom en tante, op het leven in de ´wereldstad´ Stockholm, op haar verliefdheid en teleurstellingen.

Lagerlöf schreef al jong verhalen en gedichten. Van een Zweeds tijdschrift kreeg ze de eerste prijs in een verhalenwedstrijd. Dit was het begin van haar meest populaire werk: Nils Holgerssons underbare resa genom Sverige (Niels Holgerssons wonderbare reis). Het verhaal over Niels Holgersson verscheen in twee delen in 1905 en 1906. In Nederland werd het in 1911 voor het eerst in vertaling uitgebracht. Lagerlöf schreef het boek in opdracht van de Zweedse regering. De bedoeling was een overzicht te maken van alle wonderlijke plekken van Zweden en zo een nieuw en allesomvattend lesboek te ontwikkelen voor de aardrijkskundelessen op basisscholen. Het boek is een raamvertelling, waarin plaats is voor sagen, landschapsbeschrijvingen, sociologische, historische en biologische waarnemingen.

In Zweden werd zij ook beroemd door haar eerste boek: Gösta Berlings Saga. Het is een roman voor volwassenen over geloof en de verhoudingen tussen mensen. Lagerlöf publiceerde ook Christuslegenden, verhalen rond het leven van Christus en de stad Jeruzalem. Daarnaast kwam een aantal kerstverhalen van haar uit.

Meer auteur Selma Lagerlöf Bekijk alles

De wonderbare reis van Nils Holgersson
€ 16,99
Engels Herr Arne's Hoard

Herr Arne's Hoard

Selma Lagerlöf

€ 8,99
Engels The Emperor of Portugallia

The Emperor of Portugallia

Selma Lagerlöf

€ 11,99
Engels Liliecrona's Home

Liliecrona's Home

Selma Lagerlöf

€ 11,99

Meer spreker Bard Bothe Bekijk alles

Een man met goede schoenen
€ 14,99
Geintje

Geintje

Domenico Starnone

€ 14,99
Boeddhisme in alle eenvoud
€ 14,99
Uit het licht

Uit het licht

M.O. Walsh

€ 15,95