Luistervoorbeeld

Weg van lawaai

Geschiedenis van geluid in en om de auto
Auteur Karin Bijsterveld
Voorlezer Rik van de Westelaken
Speelduur 1u 42m 5s
€ 0,00

Beschrijving

Auto in, portier dicht, sleutel naar rechts, gordel om, parkeerplaats af, snelweg op en radio aan. Velen van ons doen dat gedachteloos en vrijwel dagelijks. Het maakt allemaal geluid.

Het dreunt, het klakt, het piept, het ronkt, het zoemt of legt een laagje muziek over het ruisen van de auto. Dit audioboek biedt een bijzondere geschiedenis van het geluid van en in de auto, met historische geluidsfragmenten. Het gaat over de ‘stilteweken’ die in de jaren dertig van de vorige eeuw het straatlawaai moesten beteugelen, over de opkomst van de autoradio en fileberichten, en over de geluidsschermen die vanaf de jaren zeventig de buitenwereld moesten beschermen, maar ook het uitzicht van de automobilist blokkeerden. Hoe kwamen we daarop uit? En wat als we eens naar de geluidsschermen kijken in plaats van ze weg te denken? Want dit audioboek geeft óók een rondleiding langs geluidschermen. Die al te gewone rit op de snelweg – die wordt net wat ongewoner.

Details

ImprintUitgeverij Rubinstein
UitgeverRubinstein
Publicatiedatum 31 mei 2019
ISBN 9789047626985
Taal Nederlands
Speelduur 1u 42m 5s
Bestandsgrootte 140 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Karin Bijsterveld
Karin Bijsterveld

Karin Bijsterveld (1961) is een Nederlands hoogleraar Wetenschap, Technologie & Moderne Cultuur aan de Universiteit Maastricht.

Bijsterveld doet onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van geluid. Zij is een van de grondleggers van het interdisciplinaire onderzoeksveld Sound Studies.

Bijsterveld publiceerde over de geschiedenis van geluidsoverlast, de relaties tussen technologie en muziek, de opmars van de autoradio, en de rol van het luisteren in wetenschap en techniek.

Voor haar werk bestaat ook buiten de academische wereld belangstelling. Dankzij onderzoek naar historische klanklandschappen konden bezoekers van het Amsterdam Museum horen hoe de stad klonk in 1895 en 1935.

Buiten Nederland trad Bijsterveld onder meer op als adviseur voor een project van het Londense Science Museum.

Toon aanbod