Wegwerpkind
Wegwerpkind

Wegwerpkind

Als kind werd ik verwaarloosd, vernederd en mishandeld. Nu zet ik mijn ervaringen in om anderen te helpen.

Het krachtige verhaal van een jonge vrouw die als kind werd verwaarloosd en mishandeld, maar zich staande wist te houden.

Auteurs

Rowena Verstraeten, Jacodine van de Velde

Spreker

Lot van Lunteren

Speelduur

8 uur 9 min

€ 14,99

Beschrijving

Het krachtige verhaal van een jonge vrouw die als kind werd verwaarloosd en mishandeld, maar zich staande wist te houden en nu met haar ervaringen anderen ondersteunt - een aangrijpend en ontroerend boek, gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten van de auteur

Marleen (alias van Rowena) en Ruby zijn gelukkig getrouwd en hebben een dochtertje. Na een traumatische jeugd werkt Marleen nu als ervaringsdeskundige in de jeugdbescherming, waar ze haar ervaringen inzet om anderen te kunnen ondersteunen. Maar ze heeft nooit iemand de details van haar verleden toevertrouwd, zelfs haar vrouw niet. Als een collega haar een filmpje laat zien van een mishandeld kind, raakt ze emotioneel uit balans. Op aandringen van Ruby geeft ze eindelijk wat meer prijs over haar jeugd, maar erover praten kan ze niet – in plaats daarvan geeft Marleen Ruby haar oude dagboeken.

Verleden en heden worden met elkaar verbonden door aangrijpende dagboekfragmenten en gedichten van Marleen als jong meisje, en de impact van haar ervaringen op het hier en nu. Omdat haar biologische moeder niet voor haar zorgde, werd ze als baby uit huis geplaatst en groeide ze op in een pleeggezin. Daar had ze het ruim tien jaar lang goed, maar toen het huwelijk van haar pleegouders strandde, bleef ze alleen achter met haar pleegmoeder, die te veel dronk en haar frustraties afreageerde op Marleen. Na een periode van ernstige mishandeling, die onopgemerkt bleef door haar omgeving en zorginstanties, forceerde ze op haar veertiende een uithuisplaatsing, waarna haar zoektocht naar een veilig thuis begon. Ze ging van instelling naar opvang, van pleeggezin naar woonbegeleiding en van bank naar bank. Pas jaren later, toen ze Ruby ontmoette, vond ze weer een plek die ze thuis durfde te noemen.

Hoewel Marleen haar leven inmiddels op de rit heeft, zijn de gevolgen van haar jeugd nog altijd aanwezig. In Wegwerpkind lees je hoe ze de confrontatie met haar demonen aangaat en voor het eerst in al die jaren rouwt om wat ze is kwijtgeraakt.

In de pers

'Ooit was ze ondervoed en verwaarloosd, nu heeft Rowena huisje-boompje-beestje. "Ik sta nog, dus ik doe kennelijk iets goed."' RTL Nieuws

 

Details

Imprint

Boekerij

Uitgever

Meulenhoff Boekerij B.V.

Publicatiedatum

10 mei 2024

ISBN

9789052867090

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 9 min

Bestandsgrootte

674 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Rowena Verstraeten groeide op in Brabant, waar ze nog steeds woont met haar vrouw en kinderen. Ze werkt als ervaringsdeskundige in de jeugdbescherming.

Jacodine van de Velde schrijft YA-boeken, feelgoodromans en is vertaler. Daarnaast is ze orthopedagoog en cognitief gedragstherapeut met een eigen praktijk, gespecialiseerd in angst- en stemmingsproblematiek en eetstoornissen.

Meer auteur Jacodine van de Velde Bekijk alles

Bij hoog en laag

Bij hoog en laag

Jacodine van de Velde

€ 12,95
Storm in een glas takkenthee

Storm in een glas takkenthee

Jacodine van de Velde

€ 9,95
Bagels en een bakkie troost

Bagels en een bakkie troost

Jacodine van de Velde

€ 12,95
Zwarte koffie, macchiato en takkenthee
€ 9,95

Meer spreker Lot van Lunteren Bekijk alles

Sally's droom

Lily van Keeken

€ 6,99
Reddende engelen

Reddende engelen

Danielle Steel

€ 14,99
Laat me nooit alleen

Laat me nooit alleen

Kazuo Ishiguro

€ 9,99
Trots en vooroordeel

Trots en vooroordeel

Jane Austen

€ 9,99