Luistervoorbeeld

Vanavond breng ik eten

Jeugd- en oorlogsherinneringen van Jos Kats-Van den Berg
Auteur Cees Smit
Spreker Lydia Scheen
Speelduur 2u 29m 48s
€ 7,50

Beschrijving

In het voorjaar van 1942 vertrok Johanna Cathatina Kats-Van den Berg op 17-jarige leeftijd met haar moeder naar Duitsland. Via verzetsstrijders in Berlijn kwam zij in contact met de Zweedse ambassade. Zo rolde zij onverwacht in het koerierswerk.

Zij besefte pas achteraf in welke gevaarlijke omstandigheden zij al dit werk had verricht. Berooid en ontluisterd kwam zij in juli 1945 terug in haar geboortelpaats Rotterdam.

Achtergrond totstandkoming novelle

In het najaar van 2005 nam Cees Smit bij revalidatiecentrum Visio het Loo Erf te Apeldoorn deel aan een cursus 'Schrijf je eigen levensverhaal'. Daar ontmoette hij Jos Kats-Van den Berg. Hij werd direct diep getroffen door haar persoonlijke verhaal over haar jeugd en de oorlogsjaren die zij in Duitsland en Polen had meegemaakt.

Vijf jaar later werden die verhalen van Jos door Cees verwerkt in een boeiende novelle, die de luisteraar een beeld geeft hoe zij die verschrikkingen destijds heeft ervaren.

Het leven na de oorlog ging verder, maar Jos heeft al die belevenissen tot op de dag van vandaag steeds weer opnieuw met haar meegedragen. In de herfstdagen van haar leven komt haar droom, een stuk levensverhaal in boekvorm, toch nog als een prachtig gekleurd blad uit de boom voor haar voeten vallen.

Details

ImprintTrivium Uitgeverij
UitgeverCees Smit
Publicatiedatum 6 juli 2012
ISBN 9789079180219
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 2u 29m 48s
Bestandsgrootte 69 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Cees Smit

Cees Smit (1946) is de oudste zoon van een jong ondernemersechtpaar uit Utrecht dat zes kinderen kreeg. In het eindexamenjaar van de Handelsdagschool werd Smit op 19-jarige leeftijd geconfronteerd met een plotselinge, ernstige verslechtering van zijn gezichtsvermogen. Twintig jaar later was hij blind.

Dit weerhield hem er niet van om zijn idealen na te blijven streven. Zo was hij naast zijn volledige baan als personeelsfunctionaris in zijn vrije tijd meer dan dertig jaar actief als vrijwilliger in diverse bestuursfuncties. De belangrijkste daarvan was 12 jaar treasurer van het Executive Committee van de International Blind Sports Association (IBSA).

Toon aanbod