Luistervoorbeeld

Soundtrackcity Over het IJ (NL)

Ticket to Istanbul
Auteur Justin Bennett, Renate Zentschnig
Spreker Oya Capelle
Speelduur 59m 19s
€ 5,00

Beschrijving

Let op: deze geluidswandeling is in het Nederlands. Dezelfde wandeling is ook in het Engels en het Turks verkrijgbaar.

In Amsterdam nemen duizenden mensen dagelijks het pontje over het IJ. Tegelijkertijd gaan stedelingen in Istanbul aan boord van één van de vele veerboten over de Bosporus om van het Aziatische naar het Europese deel van de stad te komen. Tijdens de geluidswandeling ga je mee het water op, op zoek naar overeenkomsten en verschillen tussen deze twee wereldsteden.

Voor veel passagiers is het IJ of de Bosporus geen waterscheiding maar juist een verbindend element tussen geografisch gescheiden delen van hun leven. Werk en thuis; studie en uitgaan; kinderen naar school of inkopen doen. De oversteek is voor hen een moment van rust in hun dagelijkse stedelijke routine. Even de gelegenheid om over het water te staren of weg te dromen naar verre kusten.

Vaar met hen mee en laat je meevoeren door de bijzondere soundtrack. Terwijl je luistert verandert het IJ gaandeweg in de Bosporus. Als je aan land stapt waan je je Istanbul. De wandeling eindigt op het Beursplein in Amsterdam-Centrum.

Startpunt: Atatürk monument
Atatürk
1033 DA Amsterdam


Inhoud
De geluidswandeling wordt geleverd met routebeschrijving in PDF. Er zijn drie tracks.

1. Atatürk to NDSM-Wharf
2. On the ferry
3. Central Station to Beursplein

Uitleg

Hoe kom je bij het beginpunt van de wandeling?
Ga naar de busterminal achter het Centraal Station. Neem bus 35 (richting Molenwijk). Stap na ca. 15 minuten uit bij bushalte Atatürk. Dit is het beginpunt van de wandeling.

Je kunt ook de pont nemen naar de NDSM-werf. Daar aangekomen loop je de Ms. van Riemsdijkweg af tot de Klaprozenweg. Ga naar rechts en steek het eerste zebrapad over. De zijstraat voor je heet Atatürk. Het beginpunt is tegenover het monument links in de straat.

Je kunt ook lopend naar het beginpunt:

Aanlooproute 1
Neem de pont achter het Centraal Station Amsterdam naar de Buiksloterweg. Ga voor Café de Pont linksaf en houd het IJ aan je linkerhand. Je loopt langs het splinternieuwe filmmuseum Eye, opening in mei 2012, ontworpen in de jaren van voorspoed door architectenbureau Delugan Meissl.

Wandel over de IJpromenade en houd de prijzige appartementen aan je rechterhand. Let erop dat je niet in het doodlopende deel van de Pier terecht komt, ga vóór het nieuwe Shell gebouw (gebouwd met donkere stenen) even omhoog en loop de Bundlaan in. Houd het Shellgebouw aan je linkerhand, ook als de Bundlaan overgaat in de Grasweg. Bij de kruising linksaf (Grasweg) en houdt de goed gecamoufleerde woonboten die aan het Tolhuiskanaal liggen rechts. Loop door tot aan het Distelwegveer (vaart niet op zondag) en sla de hoek om naar rechts: Distelweg. Neem de eerste weg links: Ridderspoorweg en loop door tot aan de Klaprozenweg. Ga linksaf de Klaprozenweg in, loop de brug over en neem na de brug de eerste straat rechts: Atatürk. De geluidswandeling begint bij het monument aan de linkerzijde van de straat.

Duur aanlooproute 45 – 60 minuten

Aanlooproute 2
Neem de pont achter het Centraal Station Amsterdam naar de Buiksloterweg. Loop de Buiksloterweg af, houd het water eerst aan de rechterhand en vervolg de weg over de Ranonkelkade, het vervolg van de Buiksloterweg. Nu heb je het water aan je linkerhand (Buiksloterkanaal). Loop door tot je rechts de Dovenetelstraat ziet, loop die uit tot aan de Distelweg. Ga daar linksaf en loop door tot je weer op de Ranonkelkade stuit. Ga hier rechts en aan het einde met de knik mee naar rechts: Distelkade. Neem aan het einde van de kade het voetpad rechtdoor tot aan het Mosplein, ga daar linksaf (aan je linkerhand staat het NH hotel). Neem de Papaverweg schuin naar links. Ga de tweede straat rechtsaf: Ribesstraat, dan de eerste straat rechts: Heggerankweg. Loop door tot het einde, volg de knik naar links. Neem de eerste straat rechts: Klimopweg. Aan het einde van het rechte deel van deze straat de weg oversteken en rechtdoor lopen: Slijperweg. Linksaf de Draaierweg in, daarna rechtsaf de Klapozenweg in. Loop door tot over de brug, neem na de brug de eerste straat rechts: Atatürk. De geluidswandeling begint bij het monument aan de linkerzijde van de straat.

Duur aanlooproute 45 – 60 minuten

Details

UitgeverSoundtrackcity
Publicatiedatum 29 december 2012
ISBN 9789081800525
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 59m 19s
Bestandsgrootte 110 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Justin Bennett (Nuneaton/England,1964) geldt als één van de belangrijkste geluidskunstenaars in Nederland. In zijn werk brengt hij de geluiden waarmee we dagelijks omringd worden in kaart. Bennett kwam eind jaren tachtig naar Nederland om sonologie te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en een vervolgstudie te doen aan de Jan van Eyk Academie in Maastricht. Sindsdien woont en werkt hij in Nederland (en de rest van de wereld). Als geluidskunstenaar beweegt Bennett zich veelal buiten het circuit van musea en galeries. Hij maakt interventies in de openbare ruimte, exposeert in kunstenaarsinitiatieven, presenteert zijn geluidssculpturen in de context van festivals en theaters en legde zijn werk vast in de vorm van platen, cd’s en video’s in kleine oplagen. Bennett verklaart zijn preoccupatie met geluid in de tekst Let there be noise (2003) als volgt: “Ruis is het zand tussen je tenen, de kink in de kabel, de muziek, die je wakker houdt en de zee die je in slaap wiegt. Ruis is toeval, kans en geluk. Ruis is de vibratie van het leven zelf.”

Toon aanbod