Luistervoorbeeld

Soundtrackcity Zuidas

Zuidas symphony NL
Auteur Justin Bennett
Spreker Justin Bennett, Channa Boon, Yolande Harris
Speelduur 1u 25m 22s
€ 5,00

Beschrijving

Het uitgangspunt van deze geluidswandeling is, zoals vaker in het werk van Justin Bennett, het luisteren naar de wereld. Niet alleen omdat de beleving van de stedelijke soundscape een esthetische ervaring kan zijn, maar ook omdat het nauwgezet ‘luisteren’ naar de stad een radicaal andere manier van kijken oplevert.

Wat is het geluid van de Zuidas? Hoe anders wordt de soundscape wanneer de bouw vordert en je de omgeving dagelijks ziet veranderen? Hoe denken planologen eigenlijk over geluid? Kan geluid een publieke ruimte creëren?

Deze vragen worden gesteld en toegelicht, terwijl de wandelaar luistert naar akoestische, historische, psychologische en politieke aspecten van publieke ruimtes.

Startpunt:
WTC ingang Zuidplein
Strawinskylaan 59
1077 XW Amsterdam

Met de stemmen van:
Justin Bennett, Channa Boon (radiostem), Yolande Harris (stem).
Geïnterviewden:
Floortje Doornik, Jan Willem Ris, Harry Wien, Lennart Bak, anonieme passanten, zwijgende nonnen.
Muziek gespeeld door:
VU–Orkest o.l.v. Daan Admiraal, Blokfluitensemble, Ravelschool & veel anonieme straatmuzikanten en demonstranten.

Inhoud
De geluidswandeling wordt geleverd met een routekaart in PDF. Er zijn negen tracks:
1. Zuidplein
2. parkje
3. Beethovenstraat
4. brug in park
5. Lelievijver
6. bankje bij trap
7. bruggen
8. Debussylaan
9. Mahlerplein

Uitleg
Deze wandeling duurt circa 70 minuten. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. Je kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om je vooraf te oriënteren.

Tijdens het wandelen heb je de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen. Mocht je toch de weg kwijt raken dan is de kaart een hulpmiddel om weer op het juiste spoor komen. De cijfers op de route geven aan waar elke audiotrack begint. Dus ben je de weg kwijt? Loop naar een cijfer op de kaart en start de desbetreffende track en je bent weer op de route.

Let op: bij track 5 kun je niet meer via de brug de Lelievijver oversteken. De brug is gesloopt (6 december 2011). Loop nu met de klok mee rond de vijver.

Openbaar vervoer
Neem de trein naar station Amsterdam Zuid. Of neem de metro lijn 50 of 51 naar Station Zuid. Of neem tram 5 die rijdt tussen Amsterdam Centraal Station en Amstelveen en stap uit op Station Zuid.

Details

UitgeverSoundtrackcity
Publicatiedatum 29 december 2012
ISBN 9789081800563
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 25m 22s
Bestandsgrootte 159 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Justin Bennett (Nuneaton/England,1964) geldt als één van de belangrijkste geluidskunstenaars in Nederland. In zijn werk brengt hij de geluiden waarmee we dagelijks omringd worden in kaart. Bennett kwam eind jaren tachtig naar Nederland om sonologie te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en een vervolgstudie te doen aan de Jan van Eyk Academie in Maastricht. Sindsdien woont en werkt hij in Nederland (en de rest van de wereld). Als geluidskunstenaar beweegt Bennett zich veelal buiten het circuit van musea en galeries. Hij maakt interventies in de openbare ruimte, exposeert in kunstenaarsinitiatieven, presenteert zijn geluidssculpturen in de context van festivals en theaters en legde zijn werk vast in de vorm van platen, cd’s en video’s in kleine oplagen. Bennett verklaart zijn preoccupatie met geluid in de tekst Let there be noise (2003) als volgt: “Ruis is het zand tussen je tenen, de kink in de kabel, de muziek, die je wakker houdt en de zee die je in slaap wiegt. Ruis is toeval, kans en geluk. Ruis is de vibratie van het leven zelf.”

Toon aanbod