Luistervoorbeeld

Lachen met Lien

Een kleurrijk boeket van Indische moppen, verhalen en meer door Tante Lien (Wieteke van Dort)
Auteur Wieteke van Dort
Voorlezer Wieteke van Dort
Speelduur 1u 8m 45s
€ 12,00

Beschrijving

Een kleurrijk boeket van talloze Indische moppen, verhalen en meer, afgewisseld met drie liedjes, verteld en gezongen door Tante Lien.

Lieve Luitjes,
Eindelijk is 'Lachen met Lien' ook als luisterboek beschikbaar. De grapjes komen van verschillende vrienden en kennissen. Ze werden mij verteld of toegezonden. Ook werden een aantal moppen mij ingefluisterd door veteranen.

Sommige grapjes van mijn kenallans bleken uit de uitgaven van Moesson 'Je lah je rot' en 'Je lah je kripoet' te komen. Daarom terima kasih aan Uitgeverij Moesson! Het sprookje van Hasj en Wietje is geschreven door een student. Alfares, de zoon van mijn goede vriend Aïs Lawa-Lata kwam er mee aan. De auteur is onbekend. Iet Eijbersen en Ton Ly Scholten dank voor jullie enthousiaste inbreng.

Ik draag dit luisterboek op aan mijn allerliefste Tante El. In één van de verhalen laat ik jullie met haar kennismaken. Tante Lien wenst jullie veel lol toe bij het luisteren naar dit luisterboek!

Veel liefs,
Tante Lien


Inhoud
1. Lachen met Lien 1 (Indische moppen)
2. De bioscoop in Soerabaja
3. Lachen met Lien 2 (Indische moppen)
4. Elke vogel zingt zoals gebek(t) (lied)
5. Tante El
6. In de Kali Brantas (lied)
7. De varkensjacht (Den farken)
8. Lachen met Lien 3 (Indische moppen)
9. Hasj in Wietje
10. Lachen met Lien 4 (Indische moppen)
11. Tjeboklied

Details

UitgeverStichting De Hoge Klapperboom
Publicatiedatum 19 juli 2013
ISBN 9789082091366
Taal Nederlands
Speelduur 1u 8m 45s
Bestandsgrootte 61 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Wieteke van Dort
Wieteke van Dort

Wieteke van Dort (1943) is een Nederlandse actrice, cabaretière en zangeres, die onder meer bekend is geworden door vele kinderprogramma's en het Nederlands-Indische personage Tante Lien in De Late Late Lien Show.

Van Dort werd geboren in Soerabaja in het toen door Japan bezette Nederlands-Indië. Toen ze zich op veertienjarige leeftijd in Nederland bevond, werd door Soekarno het buitenlands bezit genationaliseerd en bleven de Van Dorts noodgedwongen in Nederland.

In Den Haag verliet ze de middelbare school zonder diploma. Omdat ze te jong werd bevonden voor de toneelacademie volgde ze eerst een opleiding tot kleuterleidster. Daarna volgden alsnog een tweetal jaren op de toneelschool, maar ook die sloot ze zonder diploma af. Desondanks kon ze terecht bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena.

Na vier jaar kwam Van Dort terecht als cabaretière bij Wim Kan en Corry Vonk. Na haar huwelijk met Theo Moody concentreerde ze zich met veel succes op radio en televisie. In De Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen was zij de 'deftige dame'. Van 1976 tot 1978 presenteerde Wieteke van Dort het radioprogramma Radio Lawaaipapegaai en van 1978 tot 1982 presenteerde ze het vervolg op televisie, Papelagaaiwaai.

In 1979-80 zond de KRO een liedjesprogramma uit met de titel Kun je nog zingen, zing dan mee, met onder andere Wieteke van Dort en Willem Nijholt. In 1978 verscheen hiervan een lp. Van 1979 tot 1981 speelde zij samen met Staartjes en Prinsen in de televisieserie J.J. De Bom voorheen De Kindervriend, waarin zij de rol van Titia Konijn vertolkte. Het schrijverscollectief bestaande uit Hans Dorrestijn, Karel Eykman, Ries Moonen, Fetze Pijlman, Jan Riem en Willem Wilmink schreef de teksten. Ook het televisieprogramma Het Klokhuis waarin Wieteke van Dort meedoet wordt door het schrijverscollectief van tekst voorzien.

Tussen januari 1979 en februari 1981 presenteerde zij voor de VARA De Late Late Lien Show, een humoristisch programma voornamelijk gericht op Indische Nederlanders, dat door de VARA werd uitgezonden. De afleveringen bevatten sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen rond nostalgie en heimwee naar het oude Nederlands-Indië. Ook in later jaren trad zij nog regelmatig op als Tante Lien.

In de serie 't Schaep met de 5 pooten (2006) speelde Van Dort een gastrol als Manja Wegenwijs. Ze was ook te zien in de laatste aflevering van TV Comeback van MAX. Er wordt o.a. een kijkje in haar huis genomen. In 2008 speelde ze in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2009 zette ze nogmaals de rol van Koningin neer in Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot van dezelfde regisseur.

In 2010 gaf Van Dort haar vrijwillige medewerking aan het liedje Toch hoor jij er altijd bij (tekst Marion Middendorp en Jan Knetsch) over het verlies van een baby. Wieteke van Dort was en is nauw verbonden met de Efteling in Kaatsheuvel. Ze heeft voor het park vele sprookjes ingesproken waaronder Roodkapje, De rode schoentjes, Hans en Grietje, Het Volk van Laaf en de put van Vrouw Holle.

Ze was de initiatiefneemster voor de oprichting van een gedenkteken (in januari 2012 onthuld) op het Ereveld Loenen ter herinnering aan de slachtoffers die vielen bij de Strijd om Tarakan.

Toon aanbod