Luistervoorbeeld

Kunstenaars in Oorlog

Een hoorspel van TG Sonja
Auteur Annemarie Slotboom, TG Sonja
Voorlezer Jessica Zeylmaker, Joost Dekker, Bas Sligting
Speelduur 44m 19s
€ 10,00

Beschrijving

In een hoorspel volgen we vier bekende Nederlandse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als belangrijkste uitgangspunt: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd?

Kunstenaars in Oorlog toont vier verschillende reacties van de Nederlandse kunstenaars Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De een vlucht, terwijl de ander zich verzet. De een heult met de vijand, terwijl de ander het leed van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Daarmee gaat het stuk niet alleen over Mondriaan, Heesters, Toorop en van der Veen - maar over ons allemaal.

Het hoorspel maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Visioen vs. Confrontatie, die van 14 april t/m 25 augustus 2013 te zien was in het Mondriaanhuis Amersfoort in het kader van de viering 'Vrede van Utrecht 2013'.

Cast
Concept: Artistiek team TG Sonja
Regie en producent: Jori Hermsen
Tekst: Annemarie Slotboom
Compositie: Ben Lammerts van Bueren
Spel: Jessica Zeylmaker, Joost Dekker en Bas Sligting
Opname en mixage: Sander Pahlplatz

Dit hoorspel bevat teksten van Albert Helman, Gerrit Jan van der Veen, Gertude Stein en Joseph Goebbels. En muziek van Anton Wilhelm von Zuccalnaglio en Franz Lehar.

Inhoud
1. Proloog
2. Deel 1: Johannes Heesters
3. Deel 2: Charley Toorop
4. Deel 3: Gerrit Jan van der Veen
5. Deel 4: Piet Mondriaan
6. Epiloog
7. Credits

Details

UitgeverTG Sonja
Publicatiedatum 6 augustus 2013
ISBN 9789082101805
Taal Nederlands
Speelduur 44m 19s
Bestandsgrootte 44 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'De dramatisering van de scènes zorgt ervoor dat je je als kijker of luisteraar inleeft. En daarmee komt de centrale vraag van het stuk dicht op de huid van het publiek. Wat zou jij doen in oorlogstijd?' (Theaterkrant)

'Met een scherp oog voor details en niet zonder enige ironie heeft regisseur Jori Hermsen hier een voorstelling gemaakt met een intrigerende vormgeving en een effectieve inzet van eenvoudige middelen' (NRC Handelsblad)

Over de auteur
Photo Annemarie Slotboom
Annemarie Slotboom

Annemarie Slotboom (1978) studeerde in 2003 af aan de kunstacademie writing for performance. Zij schreef onder andere theaterteksten voor Theatergroep Siberia, productiehuis Brabant, Oostpool en Huis van Bourgondië. Ze werkte met verschillende regisseurs, en werkt regelmatig met Leen Braspenning (Pitbull).

In 2005 was zij verbonden aan het Gasthuis Amsterdam (Frascati) waar zij de gastschrijvers mede-oprichten. In 2006/2007 maakte zij deel uit van het onafhankelijk platform theaterauteurs onder leiding van Marian Boyer. Op dit moment maakt zij onderdeel uit van de interbellum (periode tussen de twee oorlogen) boekenclub onder leiding van Matin van Veldhuizen, dat zich behalve op het interbellum ook focust op vergeten vrouwelijke schrijfsters.

Toon aanbod