Luistervoorbeeld

Paradijs bv

Op weg naar werk
Auteur Riccardo Alberelli
Voorlezer Louis van Beek
Speelduur 3u 47m 25s
€ 15,00

Beschrijving

Drie maanden lang sorteert Rodolfo klerenhangers, vouwt dozen en stopt stickers in cellofaan. Als hij daarmee klaar is, mag hij in training. Samen met zijn collega’s doet hij dagelijks gymnastiekoefeningen en leert hij heel erg positief te zijn.

In Paradijs bv komen mensen voorbij die voor die tijd geen betaald werk hadden, of afhankelijk waren van een financiële aanvulling tot bijstandsniveau. Met hulp van een groot aantal coaches, consulenten, trainers en begeleiders moeten zij weer financieel onafhankelijk worden. Het is een uiteenlopend stel mensen van analfabeet tot doctorandus. Elk probeert op zijn manier om te gaan met de situatie waarin hij verkeert.

Via werktraining en coaching in ‘positief denken’ stomen de begeleiders hen klaar voor de arbeidsmarkt. ‘Als je jezelf een voorstelling maakt van wat je wilt, dan kun je dat ook bereiken’, is de belangrijkste boodschap. Maar of dat ook helpt bij het vinden van een betaalde droombaan met een contract dat langer duurt dan zes maanden en één dag?

Paradijs bv is een absurdistisch, hilarisch, soms schrijnend verslag van een re-integratietraject richting betaald werk. Riccardo Alberelli was twintig jaar journalist. Nu schrijft en dicht hij in zijn vrije tijd en werkt inmiddels alweer bijna vijf jaar, vier dagen per week op een ‘traject richting regulier werk’. Ongeveer twintig verschillende begeleiders vergezelden hem hierbij.

Details

UitgeverUitgeverij Parterre
Publicatiedatum 25 januari 2018
ISBN 9789082770315
Taal Nederlands
Speelduur 3u 47m 25s
Bestandsgrootte 208 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Het meest opvallend en zorgwekkend in dit boek is de gelatenheid waarmee mensen zich laten koeioneren. Zelfs de softe new age trainingen waar niemand om vroeg (“Het gaat om jou, je moet leren stop te zeggen!”) leiden niet tot acties om de daad bij het woord te zetten. Ze leiden zelfs niet tot discussies over de legitimiteit van dwangarbeid." (Sjaak Platzak)

"Een ontnuchterend en leerzaam egodocument. Het gaat er hopelijk niet altijd zo bar aan toe. Maar de reïntegratiesector mag zich uitgedaagd voelen om als tegenwicht voor dit soort verhalen te inventariseren in welke bedrijven en onder welke voorwaarden reïntegratie werkt, zonder cliënten het gevoel te geven dat ze zich als kleuters of bajesklanten moeten laten vernederen." (Will Tinnemans, publicist in Binnenlands Bestuur)

"Een schrijver die undercover deelneemt aan een reïntegratietraject, dat is de kat op het spek binden! Het boek 'Paradijs bv. Op weg naar werk' is uitgegeven door Parterre, wat een heel toepasselijke naam is voor een traject dat toegespitst lijkt op de onderste trede van de participatieladder. Met als enige mobiliteitsmogelijkheid een gang naar de kelder, waar gestraft wordt met kortingen op een uitkering en waar ook zonder korting niet van te leven valt. 'Wie hier binnentreedt, laat alle hoop varen!'" (Doorbraak.eu)

Over de auteur
Photo Riccardo Alberelli
Riccardo Alberelli

Riccardo Alberelli (1954) is geboren in Utrecht als zoon van een Utrechtse moeder en een Italiaanse vader. Hij studeerde aan de pedagogische academie en werkte o.a. bij het project Onderwijs en Oude Volksbuurten in Utrecht.

Vervolgens werkte hij als vrijwilliger voor diverse bladen en kranten. Later volgde hij de School voor de Journalistiek en Voorlichting en werkte dertien jaar als freelance journalist. Hij schreef vooral over onderwijs en minderheden in Nederland.

In 1986 verscheen: De Zeven Steegjes, 125 jaar volksleven in Utrecht (met Nol van Dongen). Eind jaren negentig maakte hij o.a. het Wereldburgerpaspoort en de Agenda van Verlangen (met Hans Bik en Henk Droog).
Van 2005 tot 2008 was hij medewerker van het Volksbuurtmuseum Wijk C in Utrecht.

Sinds anderhalf jaar is hij medewerker communicatie van de Kliëntenraad Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Utrecht. Al vijftien jaar publiceert De Poëzieclub, waar hij lid van is, een jaarlijkse bundel Poëzie op reis geschreven.

Toon aanbod