Reis door de Wiskunde
Reis door de Wiskunde

Reis door de Wiskunde

Een hoorcollege wiskunde voor alfa's

Dit college maakt duidelijk dat wiskunde ook leuk en praktisch kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan cryptografie, het berekenen van kansen bij sportwedstrijden óf waarom het weer zo moeilijk te voorspellen is.

Auteur

Frits Beukers

Spreker

Frits Beukers

Speelduur

2 uur 14 min

€ 15,00

Beschrijving

In dit boeiende hoorcollege neemt Frits Beukers u mee langs getallen, breuken en oneindigheid. Beginnend bij het imago dat wiskunde bij veel mensen heeft en waarvan de basis vaak op middelbare scholen wordt gelegd. Wiskunde zou saai zijn en stoffig. Dat wiskunde ook leuk en praktisch kan zijn, maakt hij met deze lezing duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan cryptografie, het berekenen van kansen bij sportwedstrijden óf waarom het weer zo moeilijk te voorspellen is. Beukers laat in zes hoofdstukken zien dat wiskunde een zeer divers en boeiend vakgebied is.

Inhoud

College 1
H1. Wat is Wiskunde
H2. Getallen: hele getallen, priemgetallen en beroemde problemen
H3. Oneindigheid: zijn er meer breuken dan hele getallen?

College 2
H4. Meetkunde: eindig of oneindig? Zit er een grens aan ons heelal?
H5. Chaos: grenzen aan de voorspelbaarheid van natuurlijke verschijnselen
H6. Cryptografie

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

23 november 2015

ISBN

9789085300922

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 14 min

Bestandsgrootte

77 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Prof. dr. Frits Beukers studeerde aan de universiteit van Leiden waar hij ook promoveerde. Na een jaar doorgebracht te hebben op het Institute for Advanced Study te Princeton werd hij in Leiden aangesteld als wetenschappelijk medewerker in de wiskunde. In 1986 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent aan de universiteit van Utrecht en later hoogleraar. Van zijn hand verschenen een groot aantal artikelen op het gebied van getaltheorie, waaronder Getaltheorie voor beginners. Hij schreef het boekje Pi, wat speciaal bedoeld is voor een niet-wiskundig publiek.