Luistervoorbeeld

Oorlogsenthousiasme

Een hoorcollege over de radicalisering van de Europese cultuur tijdens WO1
Auteur Ewoud Kieft
Spreker Ewoud Kieft
Speelduur 1u 34m 59s
€ 12,00

Beschrijving

Duizenden van Europa's meest vooraanstaande kunstenaars, schrijvers en wetenschappers waren euforisch toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hoe konden zoveel intelligente, vooruitstrevende en sociaal geëngageerde mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlog verheerlijkende radicalen?

Om dit mysterie te begrijpen duikt Ewoud Kieft tijdens dit college in de levens van een aantal intrigerende oorlogsenthousiastelingen, zoals de Italiaanse dandy en vrouwenverslinder Gabriele d'Annunzio en de Duitse anarchist Erich Mühsam. Waar kwam hun oorlogsenthousiasme vandaan? En hoe verging het hen tijdens de oorlogsjaren, toen ze het ware, alles vernietigende karakter van de Eerste Wereldoorlog onder ogen zagen?

Rond het thema oorlogsenthousiasme legt Kieft motieven van Europa's moderne cultuur bloot die lang zijn doodgezwegen: want wie het oorlogsenthousiasme van 1914 begrijpt, begrijpt ook het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaalsocialisme. Bovenal toont hij de verontrustende, aanzuigende kracht die oorlog heeft op mensen, telkens weer opnieuw.

Bij het hoorcollege wordt een synopsis als pdf-bestand meegeleverd.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Rode Hoed.

Inhoud

College 1
H1. Massademonstraties en de hoop van de elite
H2. Erich Mühsam en de hysterie in München: hoe de oorlog feitenvrij werd

College 2
H3. Gabriele d'Annunzio en de Italiaanse interventie
H4. Oorlogsenthousiasme en de nazi's: hoe de oorlogscultuur van 1914-18 de voedingsbodem vormde voor het nationaalsocialisme

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 11 november 2016
ISBN 9789085301592
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 34m 59s
Bestandsgrootte 52 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Ewoud Kieft

Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus en muzikant. Zijn boek Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918 kwam uit in 2015, werd zeer lovend besproken en genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn boekdebuut Het Plagiaat werd door NRC en Trouw verkozen tot een van de beste boeken van 2006. Zijn tweede boek Oorlogsmythen werd in 2012 genomineerd voor de long list van de Ako-literatuurprijs. In 2011 promoveerde hij op een proefschrift over het oorlogsenthousiasme van 1914.

Naast het schrijven van boeken is Kieft zanger, gitarist en liedjesschrijver van de Amsterdamse band De Harde Liefde.

Toon aanbod