Geopolitiek en diplomatie
Geopolitiek en diplomatie

Geopolitiek en diplomatie

Een hoorcollege over de menselijke factor in de internationale politiek

In zijn hoorcollege verschaft Jaap de Hoop Scheffer ons een kijkje in de keuken van de internationale politiek. Zijn focus ligt daarbij op de praktijk en rol van de menselijke factor op het wereldtoneel.

Auteur

Jaap de Hoop Scheffer

Spreker

Jaap de Hoop Scheffer

Speelduur

1 uur 14 min

€ 10,00

Beschrijving

In zijn hoorcollege verschaft Jaap de Hoop Scheffer ons een kijkje in de keuken van de internationale politiek. Zijn focus ligt daarbij op de praktijk en rol van de menselijke factor op het wereldtoneel. Hij kan daarbij putten uit eigen ervaringen, o.a. als minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO. Hij schetst tevens de grote trends in de mondiale geopolitiek en gaat in op de belangrijkste dreigingen en uitdagingen. Hij deelt daarbij zijn visie, met aandachtspunten voor de EU en adviezen voor toekomstig handelen.

Inhoud

College 1. Het nieuwe normaal in de internationale politiek
H1. Het belang van het persoonlijke in internationale betrekkingen
H2. Trends op weg naar een nieuw normaal?
H3. Uitdagingen en dreigingen

College 2. De ambities van de hoofdrolspelers
H4. China
H5. De Verenigde Staten en Rusland
H6. De EU

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

20 november 2019

ISBN

9789085301929

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 14 min

Bestandsgrootte

41 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer begon zijn loopbaan als ambassadesecretaris in Ghana en klom later op als secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken. In 2002 vervulde hij zelf deze ministerpost in het kabinet Balkenende I. Een jaar later werd hij voor vijf jaar benoemd tot Secretaris Generaal van de NAVO en voorzitter van de Noord Atlantische Raad. Sinds 2009 is hij hoogleraar Internationale Relaties en Diplomatieke Praktijk aan de Universiteit Leiden.

Hij is tevens voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en lid van het curatorium van VNO-NCW. Op 22 juni 2018 is de Hoop Scheffer bij Koninklijk Besluit benoemd tot Minister van Staat.