De geschiedenis van de grondwet
De geschiedenis van de grondwet

De geschiedenis van de grondwet

Een hoorcollege over constitutioneel denken, van de oudheid tot nu

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen ter wereld hebben er tegenwoordig wel een. Een betrekkelijk recent fenomeen trouwens, want driekwart van al die grondwetten is van na 1975.

Auteur

Wim Voermans

Spreker

Wim Voermans

Speelduur

2 uur 0 min

€ 12,00

Beschrijving

We leven in de eeuw van de grondwet. Bijna alle landen ter wereld hebben er tegenwoordig wel een. Een betrekkelijk recent fenomeen trouwens, want driekwart van al die grondwetten is van na 1975. En dat terwijl de wortels ervan net na de landbouwrevolutie liggen, meer dan tienduizend jaar geleden, toen nieuwe sociale organisatie- en leiderschapsvormen opkwamen en ook het recht ontstond als manier om grootschalig samen te kunnen werken met vreemden.

In zijn hoorcollege probeert Wim Voermans historisch, biologisch, sociaalpsychologisch, economisch, politiek en juridisch te begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt en waarom het juist nu in korte tijd viral is gegaan.

Waarom is zo'n oeroud verschijnsel de laatste jaren ineens zo populair en ook nog eens in een tijd waarin we juist een democratische terugval meemaken? Waarom leven wereldwijd meer mensen onder een grondwet dan onder een eigen dak? Waarom hebben meer mensen grondwettelijke rechten dan een dagelijkse warme maaltijd, een smartphone of onderwijs? Wat voor soort rage is dat? Is het een blijvertje? En waarom is onze tweehonderd jaar oude grondwet in Nederland juist geeuwnieuws? Is dat erg? Of juist niet?

Voermans verkent deze en andere vragen die samenhangen met de lange geschiedenis en diepe wortels van het verschijnsel grondwet.

Inhoud
H1. Inleiding op het verhaal van de grondwet
H2. Waarom ineens een wereld vol grondwetten?
H3. De kern waar grondwetten over gaan
H4. De voorlopers van de grondwet
H5. De verschillende generaties grondwetten
H6. Inhoud en werking van grondwetten

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

6 november 2021

ISBN

9789085302261

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 0 min

Bestandsgrootte

70 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags