Luistervoorbeeld

Evolutie van het brein

Een hoorcollege over de evolutie en werking van de hersenen bij mens en dier
Auteur Rogier Mars
Spreker Rogier Mars
Speelduur 2u 34m 59s
€ 12,00

Beschrijving

Hersenen fossiliseren niet waardoor het lastig is om de evolutie van het brein te onderzoeken. Maar door de hersenen van verschillende nog levende dieren te vergelijken, is het mogelijk te begrijpen welke uitdagingen de voorouders van die dieren hadden en hoe hun gedrag en hersenen zich daaraan hebben aangepast. Neurowetenschapper Rogier Mars onderzoekt in zijn hoorcollege de ontwikkeling en werking van het brein aan de hand van het eet- en leefgedrag van dieren als de zakpijp, de eekhoorn en de wolf, diverse primaten, zoals de lemuur en chimpansee, en natuurlijk de mens zelf.

Hij laat zien hoe een serie veranderingen in het brein het mogelijk maakte om samen te werken, kennis over te dragen en te communiceren door een gesproken taal, hetgeen leidde tot de moderne mens.

Inhoud
H1. De zakpijp en de lamprei
H2. De draak en de spitsmuis
H3. De eekhoorn en het doodshoofdaapje
H4. De lemuur en de makaak
H5. De wolf en de hond
H6. De chimpansee en de mens

Details

UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 2 december 2021
ISBN 9789085302278
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 34m 59s
Bestandsgrootte 101 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Rogier Mars

Dr. Rogier Mars is associate professor aan de University of Oxford en principal investigator aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is als neurowetenschapper geïnteresseerd in de relatie tussen de structuur en functie van de hersenen. Zijn groep doet onderzoek naar de verschillen tussen de hersenen van mensen en andere dieren om zo de evolutie van de hersenen te begrijpen en de vertaling van resultaten van proefdieren naar mensen te verbeteren. Dit onderzoek laat onder andere zien wat voor veranderingen er in het menselijk brein te zien zijn ten opzichte van onze naaste familieleden in het dierenrijk, zoals de chimpansee.

Toon aanbod