Islamitisch recht
Islamitisch recht

Islamitisch recht

Een hoorcollege over de bronnen, inhoud en toepassing van de sharia

Bij het woord sharia denken velen spontaan aan brute lijfstraffen of aan het verplicht dragen van de boerka.

Auteur

Maurits Berger

Spreker

Maurits Berger

Speelduur

3 uur 17 min

€ 15,00

Beschrijving

Bij het woord sharia denken velen spontaan aan rigide wetten met brute lijfstraffen en het verplicht dragen van de boerka. Die negatieve connotatie hangt erg samen met de interpretatie die bewegingen als de Taliban en Islamitische Staat aan de sharia hebben gegeven.

Maar als moslims in Nederland en België zeggen volgens de sharia te willen leven, willen ze gewoon een goed mens zijn door zich te houden aan de verzameling regels van de islam. Bijvoorbeeld over hoe te vasten, te bidden en om te gaan met elkaar en met anderen. De sharia is geen verzameling wetboeken, maar een complex rechtssysteem dat zowel religieuze alsook maatschappelijke verhoudingen regelt. Het is vooral een flexibel rechtssysteem dat veel aan de interpretatie overlaat. In de praktijk zijn het de moslims zelf die, afhankelijk van waar ze wonen, via de sharia invulling geven aan hun geloof en hun dagelijks leven.

In zijn hoorcollege over islamitische recht behandelt jurist en arabist Maurits Berger uitgebreid de vraag wat sharia is, met aandacht voor de bronnen en de ontwikkelingen door de eeuwen heen. Hij gaat daarbij ook dieper in op de diverse vakgebieden binnen het islamitisch recht en de toepassing daarvan in diverse moslimlanden. Ook besteedt hij aandacht aan onderwerpen als islamitisch feminisme en de sharia in Europa.

Inhoud

College 1. Wat is sharia?
College 2. De bronnen
College 3. Revolutie in de sharia
College 4. Huwelijks- en scheidingsrecht
College 5. Strafrecht
College 6. “Islamitische” staten
College 7. Islamitisch feminisme
College 8. Sharia in Europa

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

13 april 2023

ISBN

9789085302476

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 17 min

Bestandsgrootte

108 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Prof. dr. Maurits Berger is jurist en arabist. Hij is hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden en senior onderzoeker aan het Clingendael Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag. Hij heeft als advocaat in Amsterdam gewerkt en als onderzoeker en journalist in Caïro en Damascus. Van zijn hand verschenen diverse boeken v oor een breed publiek, waaronder De halalborrel, De sjeik in de Domkerk en Islam is een sinaasappel.