De mug
De mug

De mug

Een hoorcollege over steekmuggen en de verspreiding van ziekten

Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar pas eind negentiende eeuw werd duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als verspreider van deze ziekten.

Auteurs

Marieta Braks, Chantal Reusken

Sprekers

Marieta Braks, Chantal Reusken

Speelduur

1 uur 49 min

€ 7,50

Beschrijving

Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar pas eind negentiende eeuw werd duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als verspreider van deze ziekten. Het definitieve bewijs hiervoor leverde de Britse arts en Nobelprijswinnaar Ronald Ross in zijn publicatie op 20 augustus 1897. Die dag van het jaar is uitgeroepen tot Wereldmuggendag. Wat weten we inmiddels 125 jaar later over steekmuggen en de ziekten die zij kunnen verspreiden? Wat kunnen we doen om ziekte door muggenbeten te voorkomen? Wat staat ons nog te wachten - met alle veranderingen in demografie, mobiliteit, landgebruik en klimaat - nu exotische muggen en ziekten, zoals de Aziatische tijgermug en het westnijlvirus, reeds in Nederland zijn aangetroffen? Moeten we maar leren leven met 'muggenziekten', net zoals met corona en griep? In hun hoorcollege De mug behandelen Marieta Braks en Chantal Reusken alle wetenswaardigheden over de steekmug en de verspreiding van ziekten. Ze geven ook aan hoe we de kans op die ongewenste ziekten kunnen verkleinen, want het gevolg van een muggenbeet kan meer zijn dan een jeukend rood bultje.

Inhoud

H1. Overal muggen (MB)
H2. Ziek na een muggenbeet (CR)
H3. Diagnose, behandeling en preventie van muggenoverdraagbare
infectieziekten (CR)
H4. Steekmuggenbestrijding in de praktijk (MB)
H5. Informatie verzamelen voor bestrijding (MB)
H6. Wat brengt de toekomst ons? (MB)

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

13 juli 2023

ISBN

9789085302513

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 49 min

Bestandsgrootte

149 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Dr. Marieta Braks is medisch entomologe bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en is docent bij Centrum Milieuwetenschappen Leiden. Ze zet zich in voor educatie, surveillance, onderzoek en beleidsadvisering ter bevordering van de preventie en beheersing van vectoren en de ziekten die ze verspreiden in Nederland, Europa en Caribisch Nederland.

Dr. Chantal Reusken is expert virologie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Haar (inter)nationale activiteiten in onderzoek, diagnostiek, surveillance, beleidsadvisering en onderwijs richten zich onder meer op virussen (arbovirussen) die door muggen worden overgedragen. Zij is benoemd tot lid van de technische adviesgroep arbovirussen van de WHO te Geneve.