Jiddisch
Jiddisch

Jiddisch

Een hoorcollege over de Jiddische taal en literatuur

De Jiddische taal en literatuur maken wereldwijd een opvallende groei door. Zo is het sinds 2023 mogelijk het vak Jiddische taalverwerving te volgen aan de UvA.

Auteur

David Cohen

Spreker

David Cohen

Speelduur

3 uur 4 min

€ 15,00

Beschrijving

De Jiddische taal en literatuur maken wereldwijd een opvallende groei door. Zo is het sinds 2023 mogelijk het vak Jiddische taalverwerving te volgen aan de UvA. De Jiddische taal bestaat al meer dan 1000 jaar en is een samensmelting van het Hebreeuws en een aantal Europese talen, waaronder Duits. Het wordt in het Hebreeuwse alfabet geschreven. Het Nederlands heeft een groot aantal woorden aan het Jiddisch ontleend. Op het hoogtepunt spraken meer dan tien miljoen mensen deze hybride taal. Tegenwoordig wordt het Jiddisch nog door zo’n drie miljoen Joden wereldwijd gesproken, voornamelijk in de VS en Israël. Maar ook in sommige Europese steden zoals Antwerpen en in steden als Melbourne bestaan nog altijd Jiddischtalige gemeenschappen. David Cohen behandelt in zijn college de ontstaansgeschiedenis van de Jiddische taal, met de diverse dialecten toen en nu. Hij biedt tevens een overzicht van de Jiddische literatuur, met speciale aandacht voor de klassiekers rond 1900, de bloei en het verval in de 20e eeuw en de nieuwe bloei met het Jiddisch van vandaag.

Inhoud

College 1. Verschillende soorten Jiddisch, vroeger en nu
H1. Jiddisch: introductie, ontstaansgeschiedenis en dialecten
H2. Jiddisch in de vrome wereld
H3. Overzicht Jiddische literatuur

College 2. ‘De Grote Drie’: Klassiekers rond het fin de siècle
H4. Mendele de boekenverkoper
H5. Het Warschauer genie: J.L. Perets
H6. Sjolom Alejchem: de Jiddische Mark Twain

College 3. Bloei en verval: drie 20e-eeuwse giganten
H7. De Nobelprijswinnaar Basjevis
H8. De partizanendichter Sutzkever
H9. De laatste dichteres van wereldniveau: Rivke Basman

College 4. Nieuwe bloei: Jiddisch vandaag de dag
H10. Daniel Galay en Michoël Felsenbaum
H11. Berl Kotlerman en Haike Beruriah Wiegand
H12. Libby Polak en de toekomst van het Jiddisch

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

4 september 2023

ISBN

9789085302544

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 4 min

Bestandsgrootte

254 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Dr. David Cohen is classicus en germanist. Tijdens zijn promotie als classicus in Berlijn legde hij zich toe op bestudering van het Jiddisch. In deze taal onderhoudt hij contacten over de hele wereld. Naast zijn baan als docent Duits en Klassieke Talen in het middelbaar onderwijs is hij betrokken bij initiatieven als de Stichting Jiddisj en het tijdschrift daarvan, Grine Medine. Verhalen en gedichten van zijn hand zijn verschenen in publicaties als Yiddish Branzhe (New York) en Yiddishland (Lund/Jeruzalem). Een openbaar interview met Evgeny Kissin bij een poëzie-middag van uitgeverij H. Leyvik Farlag (Tel Aviv) beschouwt hij in deze parallelle loopbaan als een hoogtepunt.